Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oplossing voor vijver Stadspark in de maak

Water uit rioleringe­n of Bonaparte- en Willemdok

- PATRICK VAN DE PERRE

Water uit het Bonaparte- of Willemdok op het Eilandje kan ervoor zorgen dat er straks opnieuw water in de vijver van het Stadspark staat. Ook water dat onder het administra­tief centrum Den Bell wordt opgepompt is een optie.

“Er liggen vijf opties op tafel om opnieuw water in de vijver van het Stadspark te krijgen. Al die opties worden nu onderzocht en we hopen snel een goede oplossing te kunnen kiezen”, zegt de schepen van Publiek Domein, Ludo Van Campenhout (N-VA). Twee van de opties zijn op zeer korte termijn uit te voeren. “In minder dan een jaar tijd”, vervolgt de schepen. De eerste mogelijkhe­id is om water uit het Bonaparteo­f Willemdok naar het Stadspark te pompen. “De kwaliteit van het water is alvast goed. We moeten wel uitzoeken of het zoutgehalt­e niet te hoog is. Dat is niet schadelijk, maar geeft wel een vieze kleur.”

Het water zou via een ondergrond­se leiding van het Eilandje naar het Stadspark gepompt kunnen worden. “Dat betekent dat we leidingen moeten aanleggen. Maar dat is niet overal nodig, omdat op een aantal plekken de nodige infrastruc­tuur er al is.”

Onder de Frankrijkl­ei

Een andere optie is water dat onder Den Bell op het Zuid ‘gemalen wordt’ via de gescheiden riolering onder de Frankrijkl­ei naar de vijver in het Stadspark te pompen. Een gemaal is een inrichting om water van een lager naar een hoger niveau te brengen. “Voor Den Bell, maar ook voor de Boerentore­n, is dat nodig om ervoor te zorgen dat de gebouwen rechtop blijven staan. Het water dat we onder Den Bell oppompen, zou vrij eenvoudig kunnen worden gebruikt.” Maar voor er beslissing­en worden genomen, volgt eerst nog een technisch haalbaarhe­idsonderzo­ek. Dat kan nog een aantal maanden duren.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Misschien krijgt de kurkdroge vijver in het Stadspark straks water uit de dokken op het Eilandje.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Misschien krijgt de kurkdroge vijver in het Stadspark straks water uit de dokken op het Eilandje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium