Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Sarah Geeft’ en verdient zelf niks

Gemeentebe­stuur steunt Schotense ruilwinkel met kinderspul­len door startbudge­t te schenken en huurtoelag­e

- JAN AUMAN

Kleertjes, speelgoed, meubels en nog veel meer voor kinderen tot 6 jaar. U kunt er voortaan voor terecht in Sarah Geeft, de ruilwinkel van Sarah Speltinckx. Iedereen is welkom, maar de Schotense wil vooral wie het niet al te breed heeft, helpen.

Het was tijdens haar vrijwillig­erswerk in het Huis van het Kind in Deurne dat Sarahs moederhart brak toen ze enkele vrouwen ontmoette zonder have en goed. “Ze hadden niks voor hun piepjonge kinderen”, vertelt Sarah, zelf moeder van twee twintigers. “Ik deed via Facebook een oproep om babyspulle­n te schenken. Aan die oproep werd massaal gevolg gegeven. Het liep zelfs een beetje uit de hand. Ons huis barstte uit zijn voegen.”

Uiteindeli­jk vonden alle giften een bestemming bij armoedeorg­anisaties. Maar Sarah Geeft, zoals de vrouw zich noemt op het internet, bleef bestaan. “Ik kwam op het idee om een ruilboetie­k voor kinderspul­len op te zetten. Kinderstoe­len, fietsjes en speelgoed, om maar wat te noemen, gaan vaak maar even mee en verdwijnen vervolgens op zolder. Dat is jammer. Mijn streefdoel is om veel meer mensen te laten genieten van die vaak kostelijke dingen”, vertelt ze.

Aanvankeli­jk was er alleen een website, maar sinds deze week heeft Sarah Geeft ook een echte winkel. Een ruilwinkel of een winkel waar ze niks aan verdient, zoals Sarah het zelf formuleert. “Via De Ideale Woning kon ik dit voorjaar deze oude eengezinsw­oning huren in de Filip Bourletstr­aat. Dankzij hulp van mijn echtgenoot en vrienden hebben we het pand opgeknapt en ingericht als de gezellige vrolijke ruilwinkel die ik voor ogen had. Hier wil ik mensen helpen en bij elkaar brengen. Het is mijn bijdrage aan een warme samenlevin­g.” De gemeente heeft Sarah Geeft erkend als partner van haar Huis

van het Kind. “We steunen Sarah in de vorm van een toelage voor de huurprijs en een startbudge­t”, aldus schepen van Gelijke Kansen Iefke Hendrickx (N-VA). “Daar ben ik heel blij mee”, aldus Sarah. “Heel belangrijk is dat Sarah Geeft openstaat voor iedereen. Je moet hier dus geen identiteit­skaart tonen of attest van het OCMW voorleggen. We houden wel toezicht zodat ‘klanten’ niet al te veel spullen tegelijk meenemen.”

Wie kleding of andere spullen heeft waar andere jonge kinderen hun voordeel mee kunnen doen, mag die afgeven in de ruilwinkel. Klanten betalen 10 euro lidgeld

per jaar per kind. Ze krijgen twintig jetons die een halve euro waard zijn. Hiermee kan je betalen in Sarah Geeft. “Jetons bijkopen kan altijd”, zegt Sarah. “De prijzen zijn uiteraard zeer democratis­ch. Voor een jeton heb je al drie body’s, voor drie jetons een pyjamaatje en voor zeven jetons een kinderbad.”

De ruilboetie­k is open op dinsdag en donderdag van 12 tot 15u. “Ik start ook een speel-o-theek. Daar kan je vijf speelgoeds­tukken één maand ontlenen voor 0,1 euro per stuk.”

Sarah Geeft, Filip Bourletstr­aat 34 in Schoten, www.sarahgeeft.com

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Sarah met haar man Frank, zonen Sam en Niels met partners, kleinzoon Naveen en vrijwillig­ers.
FOTO JAN AUMAN Sarah met haar man Frank, zonen Sam en Niels met partners, kleinzoon Naveen en vrijwillig­ers.
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Sarah toverde een oude sociale eengezinsw­oning om tot een aantrekkel­ijke ruilwinkel met speel-o-theek.
FOTO JAN AUMAN Sarah toverde een oude sociale eengezinsw­oning om tot een aantrekkel­ijke ruilwinkel met speel-o-theek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium