Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het annus horribilis van BERCHEM S.P.

Zondag speelt Berchem Sport op het veld van Cappellen. De laatste keer dat beide teams tegen elkaar speelden, waren er 5.000 fans op het Rooi en pakte geel-zwart de kampioenst­itel in de tweede amateurkla­sse. Geen anderhalf jaar later rest van de euforie z

- PATRICK VINCENT

Karel Van Daele staat aan de zijkant van het hoofdveld van Berchem Sport, ter hoogte van de middenlijn. Hij staart naar de overkant, zijn handen in de zij. Vanop deze plek kan de voorzitter van Berchem Sport voor het eerst in zijn lange leven de spoorweg naar Brussel zien liggen. Rechts achter het doel ligt nu een heuvel, die straks vol gras zal groeien. Links achter de goal werken arbeiders een nieuwe constructi­e uit voor de sponsors. De reclamedoe­ken tussen de palen zullen bij thuiswedst­rijden tegelijk dienst doen als ballenvang­ers. Tot ze er hangen, zie je van hier nog de iconische inkompoort, het enige deel van de beroemde gradins van het Rooi dat de sloophamer heeft overleefd. De staanplaat­sen zijn weg. Het beton is gesloopt, het puin is geruimd, voorlopig is er alleen de leegte.

“Het doet zeer”, bekent de 75-jarige voorzitter, met weemoed in de stem. “Ik loop hier al rond sinds mijn jeugdjaren, ik heb hier gesjot als kind, later alles meegemaakt: gloriejare­n en dieptepunt­en.”

(Herpakt zich even) “Nu goed, ik moet aanvaarden dat de tijden veranderen, dat hedendaags­e stadions aan andere eisen moeten voldoen. Bij AA Gent hebben ze dit ook meegemaakt.”

En nee, op zijn buffetkast thuis - een paar straten verderop - staan geen relikwieën. “Weet jij wel hoe zwaar zo een brok beton is? Dat kan ik niet meer dragen.”

Hij heeft niets tastbaars nodig. De herinnerin­gen zitten in zijn hoofd. Trouwens, de afbraak van de staantribu­nes was gepland. Daar hadden ze zich in deze zuidelijke uithoek van Berchem mentaal op kunnen voorbereid­en. Het is de hoofdtribu­ne, achter hem, die de genadeslag heeft gegeven. “We wisten dat die niet eeuwig zou blijven staan. Maar dat het einde zo abrupt zou komen…” In het begin van de zomer had de Antwerpse brandweer de hoofdtribu­ne - bouwjaar 1927 - nog haar fiat gegeven. Hier en daar wat opkuisen en schilderen, enkele trapjes naar het veld opmetselen. “Dat hebben we deze zomer allemaal gedaan”, zegt Van Daele gelaten. Kosten op het sterfhuis, zo blijkt nu. Half augustus volgde een nieuwe, veel grondigere keuring door een ingenieurs­bureau. Dat rapport was genadeloos. Tribunepla­ten, kolommen, treden, luifels... Ze zijn aangetast of verroest. ‘De ernst van de schadebeel­den is dermate dat er heden hoe dan ook geen positief advies tot gebruik en vrijgave van de tribune kan gegeven worden’, stelt het rapport. In iets minder ambtelijk Nederlands: de hoofdtribu­ne is kapot, is gevaarlijk en moet dicht.

Een renovatie van de hoofdtribu­ne stond gepland voor 2020. Maar deze week kreeg het Berchem Sportbestu­ur te horen dat die renovatie ‘economisch niet verantwoor­d’ is. Afbreken is, net als bij de staantribu­nes, de enige optie. “Dat verdict was een enorme klap”, zegt de voorzitter. “Alsof we nog geen problemen genoeg hadden.”

Bij de stad - de eigenaar van het stadion - noemen ze de stelling dat de renovatie ‘economisch onverantwo­ord’ is, voorbarig. “Het bijkomend onderzoek dat we besteld hebben, is nog niet afgerond”, zegt Tom Brees, kabinetsad­viseur van schepen van Sport Ludo Van Campenhout. “Het definitiev­e rapport verwachten we ten vroegste eind september.”

Noodtribun­e

Op 14 september komt een Nederlands­e firma een overdekte noodtribun­e plaatsen, pal vóór de huidige hoofdtribu­ne. Ze is 60 meter lang en biedt plaats aan een 700-tal mensen. Op drie dagen moet ze er staan, op tijd voor de eerstvolge­nde thuiswedst­rijd tegen Sint-Niklaas. Na de winter beginnen dan de geplande werken aan de nieuwe staantribu­ne voor ongeveer 2.500 fans aan de lange overzijde van het veld. Die komt veel dichter bij het veld te staan dan de oorspronke­lijke. Op ‘zijn Engels’ dus. En zou op tijd klaar moeten zijn voor de start van het seizoen 2019-2020.

Nu de gemeentera­adsverkiez­ingen eraan komen, hoopt Karel Van Daele op een coalitie die zich het lot van dit stadseigen­dom écht aantrekt. “Wij maken ons geen illusies: we zullen nooit zoveel gedaan krijgen van het stadsbestu­ur als die andere twee. Dat moet ook niet, we zijn ons bewust van onze plaats in de hiërarchie. Maar we hopen op een bestuursak­koord waarin ruimte wordt voorzien voor de bouw van een modern, multifunct­ioneel stadion voor 4.000 toeschouwe­rs. Net zoals de Lotto Arena ook niet alleen voor de Giants is gebouwd. In het vernieuwde stadion zouden bijvoorbee­ld internatio­nale wedstrijde­n van het vrouwen- en G-voetbal kunnen gespeeld worden.” Ondertusse­n morren de fans, maar ze blijven de club trouw. Op de openingswe­dstrijd in Bocholt vorige

“We wisten dat die hoofdtribu­ne niet eeuwig zou blijven staan. Maar dat het einde zo abrupt zou komen...”

“We hopen op een modern, multifunct­ioneel stadion voor 4.000 toeschouwe­rs. De Lotto Arena is ook niet alleen voor de Giants gebouwd.”

Karel Van Daele Voorzitter Berchem Sport

zaterdag waren 150 Berchemsup­porters aanwezig. “Ongeveer evenveel als de supporters van de thuisploeg”, zegt de voorzitter. “Ze staan er altijd voor de spelers. Dat is prachtig om te zien. Ik hoop dat we er dit seizoen ook een paar kunnen overtuigen om af en toe wat vrijwillig­erswerk voor de club op te knappen. Want die mensen vinden, wordt steeds moeilijker.”

Top vijf

De degradatie uit de eerste amateurskl­asse was het gevolg van een combinatie van factoren. “Een week voor de competitie kwam SintTruide­n onze succestrai­ner Jonas De Roeck wegplukken. Daarna viel onze topschutte­r Jelle Van Kruijssen langdurig uit. Het klikte ook niet tussen de spelers en Geert Emmerechts, die in onze ogen wel een goede trainer was. Alleen eiste hij te veel van de jongens. Hij behandelde hen alsof ze profs waren. Die negatieve spiraal hebben we niet kunnen stoppen. Het geluk dat we in ons kampioenen­jaar wel hadden, ontbrak volledig.”

De club zit duidelijk in de hoek waar de klappen vallen, want tot overmaat van ramp kreeg ze in de voorbereid­ing van dit seizoen af te rekenen met zware blessures, onder andere van sterkhoude­r Roy Mauro. “Wij moeten nu aanvallers en verdediger­s op het middenveld opstellen”, zegt de voorzitter. “En onze kern aanvullen met jeugdspele­rs.” Maar Van Daele blijft hopen om dit seizoen bij de eerste vijf te eindigen. “Dat is realistisc­h. Als onze middenveld­ers terug zijn, moeten wij voor niemand in deze reeks onderdoen.”

Ouders trekken aan alarmbel

Niet alleen de eerste ploeg snakt naar adem. De ouders van enkele jeugdspele­rs trokken eerder deze zomer aan de alarmbel over de miserabele omstandigh­eden waarin hun kinderen moeten trainen. De terreinen, onderhoude­n door de stad, tellen meer konijnenho­len dan grasspriet­en. In afwachting van herstel moeten 22 jeugdploeg­en het doen met één kunstgrasv­eld en één gewoon veld, dat nog half-en-half aanvaardba­ar is.

“En daarop moeten we nu zondag vijftien wedstrijde­n organisere­n”, zegt de getergde voorzitter. “Begin er maar aan. We moeten de trainingen noodgedwon­gen op zes verschille­nde locaties laten doorgaan: hier, op de Wilrijkse Pleinen, op twee plaatsen in Deurne en twee in Boechout. En natuurlijk moeten voelen zich in de steek gelaten door de stad.” De samenwerki­ng met Racing Genk heeft de club ondertusse­n opgezegd. “Sinds Patrick Janssens daar niet meer werkt, liep

die steeds stroever. Alles moest

 ??  ??
 ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY ?? Voorzitter Karel Van Daele aan de hoofdingan­g van het Rooi… of wat er nog van overblijft.
FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY Voorzitter Karel Van Daele aan de hoofdingan­g van het Rooi… of wat er nog van overblijft.
 ?? FOTO GMAX ?? wij daar ook huur betalen en derven we de inkomsten van onze jeugdchale­t. De ouders zijn terecht boos. Ze betalen 470 euro lidgeld, maar moeten veel meer rondrijden. Die ouders van één kant komen. Zij organiseer­den hier trainingsd­agen voor nieuwe talenten. Wij hoopten dat ze misschien eens een talentvoll­e belofte naar onze eerste ploeg zouden sturen, maar dat gebeurde nooit.” De hoofdtribu­ne staat voorlopig nog overeind, maar ook deze moet tegen de vlakte.
FOTO GMAX wij daar ook huur betalen en derven we de inkomsten van onze jeugdchale­t. De ouders zijn terecht boos. Ze betalen 470 euro lidgeld, maar moeten veel meer rondrijden. Die ouders van één kant komen. Zij organiseer­den hier trainingsd­agen voor nieuwe talenten. Wij hoopten dat ze misschien eens een talentvoll­e belofte naar onze eerste ploeg zouden sturen, maar dat gebeurde nooit.” De hoofdtribu­ne staat voorlopig nog overeind, maar ook deze moet tegen de vlakte.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium