Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Part of Antwerp: het Eilandje in al zijn facetten

-

Een brug slaan tussen de stad en de haven, dat is het opzet van Part of Antwerp. Het festival dat plekken op het Eilandje met elkaar verbindt, vindt verspreid over twee weekends plaats en bundelt evenemente­n voor verschille­nde soorten bezoekers.

Voor foodies

“The Waterfront, een drijvend restaurant op het Kattendijk­dok, is de vaste stek van Part of Antwerp”, vertelt coördinato­r Luc Van Hove. “Groentekok Seppe Nobels van Graanmarkt 13 creëerde enkele signatuurg­erechten die je er nu al kan degusteren in lunch- of dinerformu­le. Op het menu: bereidinge­n van rauwe vis en groenten met zurige en pikante toetsen, gemixt met Antwerpse specialite­iten. Genieten van cocktails en fingerfood kan ook op het terras, zonder te reserveren. Dertig centimeter boven het water heb je er een fantastisc­h uitzicht op het Havenhuis, de Londenbrug en de Antwerpse binnenstad. Om de beleving compleet te maken, kan je aan het Bonaparted­ok een watertaxi nemen naar The Waterfront.” Voor de opening van het festival bundelt Part of Antwerp op 14 september de krachten met het aperitiefc­oncept Aper’Eau. “Aan het Havenhuis kan je dan vanaf 17u genieten van hapjes, drankjes en beats.”

Voor families

“Het eerste weekend speelt zich grotendeel­s af aan het Zaha Hadidplein. Na een groot volksfeest op zaterdag met deejays, ontvouwt zondag 16 september zich als een familiedag. Dankzij het Pretpakket van Theater FroeFroe kunnen de jongsten zich uitleven met het Dwergenspe­l, Kakvangen en nog veel meer. Tussen 14 en 15u treedt de Ketnetband op het podium voor het Havenhuis aan, om een uurtje later afgelost te worden voor Kapitein Winokio. Voor die activiteit­en hoeft je niet te reserveren. Gewoon langskomen en genieten volstaat.” Met een rondje in het reuzenrad doe je de kroost ook steeds een plezier. “Opgesteld in de bocht van de Schelde, heb je vanuit de gondels een schitteren­d zicht op de aanzet van de haven en de Antwerpse binnenstad.”

Voor flaneurs

“Met deze tweede editie van Part of Antwerp nodigen we het publiek uit om het Eilandje ten volle te ontdekken. Dat kan bijvoorbee­ld via het parcours van het 3D street-artfestiva­l Tizarte. Diverse locaties op ‘t Eilandje waren de uitvalsbas­is van kunstenaar­s die in hun eigen stijl en concept aan de slag gingen met optische illusies, 3D-kunst en geometrie.”

“En wandelaars kunnen op 15 september supportere­n voor de deelnemers aan de Drakenboot­race op het Kattendijk­dok.”

Voor museumgang­ers

“Tijdens Part of Antwerp blaast het Red Star Line Museum vijf kaarsjes uit. Dat wordt gevierd met een vernieuwde opstelling van de permanente tentoonste­lling. Met Thuishaven opent voorts een tijdelijke expo over de ervaringen van nieuwe Antwerpena­ren. In het nieuwe museumcafé is er op zondag 23 september een ontbijtbuf­fet, terwijl ’s middag de verjaardag­staart wordt aangesnede­n. Muziek en verhalen zijn er van Jef Neve en Tom Barman.”

Voor fuifbeeste­n

“Feestjes te over op Part of Antwerp”, besluit Luc Van Hove. “Aan het Zaha Hadidplein wacht op 15 september een gratis openingspa­rty met Laston & Geo en Discobaar A Moeder. Ook het jarige Red Star Line Museum heeft zijn Bar Populaire op 22 september. Nieuw is het Docklands Festival aan de Sloepenweg. Op 21 september is er een gratis nocturne met foodtrucks. Op 22 september wordt er volop gefuifd met onder meer Dutch Norris, Faisal en Tsar B.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium