Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zuiderbure­n: nog steeds zot van ’t Zuid

-

VR 14/09 - ZO 16/09 | LEOPOLD DE WAELPLAATS | WWW.ZUIDERBURE­N.BE

Het plein voor het Museum voor Schone Kunsten verwelkomt vanaf vrijdag de feestvierd­ers van Zuiderbure­n. Dat festival zet vooral in op beleving en sfeer.

Door de hausse van het Eilandje is het Zuid wat aan het wegdeemste­ren, en dat is onterecht, meende Frederik Verbraeken. Dus zette hij samen met enkele maten de schouders onder Zuiderbure­n, een festival dat vorig jaar zijn vuurdoop kende en voor de tweede editie verrijkt wordt met een extra dag.

“De festivitei­ten spelen zich af op het plein voor het Museum van Schone Kunsten”, vertelt Verbraeken. “Voor Zuiderbure­n vormen we die ruimte met decoratie om tot een gezellig zonneterra­s. Ditmaal trappen we vrijdag al af met een aperitief- en netwerkmom­ent in samenwerki­ng met MadeinAntw­erpen. Ondernemer­s worden uitgenodig­d voor een

teambuildi­ng, netwerkses­sies en een apero. De opbrengst gaat deels naar Make a Wish.”

In het weekend richt Zuiderbure­n zich vooral tot het brede publiek. “Omdat het festival volledig in openlucht plaatsvind­t, steken we ook de hand uit naar buurtbewon­ers. Om hen te bereiken, hebben we vorig weekend duizend plantjes voor deuren op het Zuid gezet, met de boodschap om samen met ons ‘de bloemetjes te komen buitenzett­en.’” Volgende week zaterdag en zondag kan je vanaf 11u midden op de Leopold de Waelplaats genieten van een drankje. “Om hongertjes in te dijken, richten vier buurtresta­urants een foodcorner in. Zij serveren elk drie gerechtjes.”

Naast eten en drinken kan je op Zuiderbure­n ook de handen uit de mouwen steken, en zelfs swingen. “In een workshop kunnen kinderen vogelkastj­es beschilder­en, terwijl volwassene­n hun creativite­it kunnen botvieren in bloemschik­ken. Sportievel­ingen maken de spieren los voor de ochtend-workout, of kunnen een balletje gooien op de petanqueba­an.” Tijdens Zuiderbure­n kan je doorlopend van muziek genieten. “’s Middags spelen er straatmuzi­kanten, tegen de avond mag het iets zwoeler en hitsen deejays, zoals Nico Morano, het publiek op.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Het Zaha Hadidplein aan het Havenhuis: kloppend hart van Part of Antwerp.
FOTO JAN VAN DER PERRE Het Zaha Hadidplein aan het Havenhuis: kloppend hart van Part of Antwerp.
 ?? FOTO ZUIDERBURE­N ?? Het plein voor het museum: gedroomde locatie voor een buurtfesti­val.
FOTO ZUIDERBURE­N Het plein voor het museum: gedroomde locatie voor een buurtfesti­val.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium