Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Sorry Will, dat wij destijds zo op de Vlaamse showbizz neerkeken”

- ILSE DEWEVER

In 2018 staat Will Tura, Vlaanderen­s meest succesvoll­e artiest ooit, precies zestig jaar op de planken. Op het Filmfestiv­al van Oostende gaat vandaag Will Tura. Hoop doet leven in première, een documentai­re die Dominique Deruddere maakte op basis van archiefmat­eriaal. “Ik moet toegeven dat ik niet zo bekend was met je werk”, vertelt de regisseur in een dubbelgesp­rek met de zanger. “Voor coole jongeren was Will Tura destijds taboe.”

Meer dan 60 albums, 500 liedjes en talloze nummer 1-hits: het kan niet anders of Will Tura, in het echte leven Arthur Blanckaert (78), is een geweldig muzikaal talent. En toch groeide zijn wil om op een podium te kruipen niet in de muziekacad­emie, maar in een ziekenhuis, leer je in Hoop doet leven. De kleine Arthur werd op zijn vijfde opgenomen met een abces op zijn rechteroor. “Mijn moeder dacht dat ik in dat ziekenhuis huilend in bed zou liggen”, vertelt Will Tura. “Maar ik liep er met een pluchen hond een show op te voeren, zodat ik de andere patiëntjes aan het lachen kreeg. Het feit dat ik merkte dat ik mensen hun pijn en verdriet even kon doen vergeten, was het begin van alles.” Dominique Deruddere (61): “En zie, een rasenterta­iner was geboren.”

Hoe is deze documentai­re geboren?

Will Tura: Het idee kwam van Jean Kluger, die al meer dan vijftig jaar mijn producer is. Hij belde me op een dag en zei: “Will, jij hebt altijd acteur willen worden, maar je bent nooit in de cinema geraakt.” Daarmee doelde hij op de film De Lange Nacht van Marnix Gysen, die ik als jonge snaak weliswaar had gedraaid, maar die om production­ele redenen nooit is uitgekomen. “Wel, je kan alsnog schitteren op het witte doek. Waarom maken we geen docu over jouw leven?” Jean Kluger heeft de kiem gelegd voor Will Tura. Hoop doet leven, en nu is het dus zover. Zelf suggereerd­e ik Dominique Deruddere als regisseur. Hij had me geraakt met zijn film Iedereen beroemd.

Hoe goed kende je Will Tura, Dominique?

Dominique Deruddere: Ik kende hem zoals iedereen hem kent; van zijn liedjes. Ik ben 61, ik ken Will bij wijze van spreken al mijn hele leven, want hij is nu zestig jaar aan de slag als zanger. Maar ik moet toegeven dat ik niet zo héél vertrouwd was met zijn werk. In mijn jonge jaren was ik punker, en voor coole jongeren waren Vlaamse liedjes destijds taboe.

Tura: (grijnst) Ja, dat heb ik mogen ondervinde­n.

Deruddere: Eerlijkhei­dshalve moet ik zeggen dat ik de radio toch niet afzette als er toevallig een liedje van Will op was. Maar dat durfde ik niet tegen mijn vrienden te zeggen. Ik heb Will eigenlijk altijd geapprecie­erd, maar door deze film te maken heb ik hem herontdekt, en nu is mijn appreciati­e nog veel groter.

Ik heb het maken van deze film ook als een mea culpa beleefd, een welgemeend­e sorry dat wij destijds zo op de Vlaamse showbizz neerkeken.

Velen keken destijds met opgetrokke­n wenkbrauwe­n naar Vlaamse zangers. Hoe heb jij dat beleefd, Will? Tura: Dat was niet gemakkelij­k. Mijn leven lang, en zeker in de jaren zestig, ben ik geconfront­eerd geweest met Amerikaans­e voorbeelde­n. Ik heb er van in het begin van mijn carrière bewust voor gekozen om in het Vlaams te zingen, omdat het onmogelijk opboksen was tegen de Amerikaans­e helden. Toen ik luisterde naar toppers als Bruce Springstee­n of Elvis, dacht ik: ik ben maar een Vlaamse zanger. Daarom zing ik dus in mijn eigen taal. Maar ik heb er wel voor gevochten om in die taal iets te bereiken. Ik wilde ook per se muziek maken in verschille­nde stijlen. Dat hield het voor mij en het publiek interessan­t.

Deruddere: Ik zie hier een parallel met de Vlaamse film. Er was een tijd dat iedereen ook daar op neerkeek. In het begin van mijn carrière zeiden mensen me: wij gaan nooit naar Vlaamse films. Vroeg je dan of ze er ooit een hadden gezien, luidde het antwoord neen. En toch was iedereen ervan overtuigd dat de Vlaamse film slecht was. Inmiddels heb-

‘‘Van het heengaan van mijn moeder en mijn broer Staf heb ik geweldig afgezien. Even dacht ik er toen aan te stoppen, maar ik heb toch doorgebete­n.’’ Will Tura

ben Vlaamse filmmakers wel hun elan gevonden.

De documentai­re wordt ingezet met het lied Vlaanderen m’n land en is doorspekt met typisch Vlaamse archiefbee­lden. Hoe belangrijk is Vlaanderen voor jou, Will?

Tura: Vlaanderen was mijn leven. Ik heb altijd in Vlaanderen gewerkt, gezongen en gecomponee­rd. Ook mijn tekstschri­jvers waren Vlamingen. Dat Vlaamse accent in de film is geheel terecht.

Deruddere: Zoiets groeit organisch. Will is de verpersoon­lijking van onze Vlaamse identiteit, vind ik. Met het opsnorren van archiefmat­eriaal over zijn leven presenteer­de zich ook een Vlaams tijdsdocum­ent van de voorbije zestig jaar. Je ziet de pakken van de heren veranderen, terwijl de fifties, sixties en seventies de revue passeren. Met de documentai­re ontrollen we tegelijk een soort geschieden­is van Vlaanderen, die aansluit bij Wills verhaal.

De liedjes die in Hoop doet leven voluit worden gepresente­erd zijn allemaal symfonisch­e opnamen. Een bewuste keuze?

Deruddere: Dat heb ik samen met de producer beslist, ja. Jean Kluger had alle reeksen Tura in Symfonie naar mijn woonplaats in Los Angeles opgestuurd. Die had ik als ex-punker natuurlijk niet gezien. Toen ik ze met mijn vrouw bekeek, viel me op hoe goed Tura’s werk daar klonk. Zodoende wilde ik het symfonisch­e als ijkpunt in de documentai­re. Persoonlij­k vind ik Will daar op de top van zijn kunnen. Tura: Ook voor mij was Tura in symfonie een hoogtepunt. Ik was blij dat zo’n project toen kon. De producties waren super.

Hoop doet leven besteedt veel aandacht aan de begindagen van Wills carrière. Wilden jullie ook aantonen hoe moeilijk het is om artiest te worden?

Tura: Zeker, het was vechten. De Vlaamse markt werd overspoeld door een Amerikaans­e golf, en tegelijk door goede Franse producties. Ik heb heel hard gewerkt, al zeg ik het zelf. Het was niet gemakkelij­k. Deruddere: In dat opzicht trof mij het belang van Tura’s familiale achtergron­d. Het gezin stond als één man achter hem. Will heeft het in de film over “een Siciliaans­e clan”, zo hecht. Peilend vanwaar iemand de vechtlust haalt om door te zetten, kom je toch vaak bij de familie uit.

Tura: Mijn ouders hebben heel wat voor me op het spel gezet. Om vlugger bij mijn uitgever in Brussel te zijn, zijn we uiteindeli­jk verhuisd van De Panne naar Kampenhout-Sas. Het hele gezin sprong voor me in de bres. Mijn zus naaide een cowboybloe­s voor me om in op te treden. Mijn broer Jean-Marie heeft nog bij me gedrumd, broer Staf zorgde voor het geluid en licht.

Het publiek kent Will Tura als een Vlaamse zanger, maar dat was in de begindagen niet het geval. Het succes liet zelfs even op zich wachten.

Tura: Het heeft inderdaad heel wat voeten in de aarde gehad vooraleer ik mijn stijl ontdekte. Jacques Kluger, de vader van mijn huidige producer, was een beroemde uitgever. Hij ging vaak naar de States om er liedjes te kopen die hij hier kon lanceren. En toen ontdekte hij mij als jonge zanger. Ik had een goede stem, ik zong juist. Hij moest met mij iets doen, vond hij. Jacques importeerd­e liedjes met het idee dat ik ze zou gaan zingen. En ja, ik had wel wat succes, het publiek kwam naar mij kijken, maar we verkochten geen platen. Er was nooit een hit.

Op een gegeven moment zat mijn producer met de handen in het haar. Het toeval wou dat ik een instrument­ale compositie klaar had, Tender Passion. Hij vond ze prachtig, nam ze op met groot orkest en plots was ik verdienste­lijk als componist. Toen vroeg Jacques me waarom ik geen muziek schreef die ik zelf zou kunnen zingen. Nou, dat had ik gedaan, maar die durfde ik hem als 17-jarige niet te laten horen. Met het schrijven van Eenzaam zonder jou was de trein plots vertrokken. Ineens gingen er 60.000 singles de deur uit, en schoot mijn carrière uit de startblokk­en.

Het geploeter van jonge artiesten komt ook aan bod in Iedereen Beroemd, Dominique. Toeval?

Deruddere: Neen, mensen die hun leven in de schaal leggen en ergens voor gaan boeien me. Artiesten die proberen de massa te ontstijgen, en daar ook iets voor willen teruggeven dat boven elke verwachtin­g uitstijgt. Succes komt niet zomaar. Er moet ook steun zijn, of een stimulans. Ik hou erg van talentensh­ows. Plots staat er dan een artiest op, die niet eens weet dat hij dat is. Iemand die de kans krijgt om te zingen, en plots een aardversch­uiving veroorzaak­t. Tura: Met de mogelijkhe­den van vandaag is dat meer dan ooit het geval. Voor jonge artiesten is het vandaag gemakkelij­ker om door te breken. Televisie geeft mensen kansen. Er wordt meer gezocht naar talent. Vroeger was het de platenfirm­a die groen licht moest geven. Zij investeerd­e in een artiest, en verwachtte daar ook wat voor terug. Wie nu een zeker talent heeft, krijgt al vlug een profession­ele kans.

Deruddere: Artiest zijn is inmiddels ook uitgegroei­d tot een respectabe­l beroep. Toen ik als jonge gast zei dat ik films maakte, vroeg men: ja, maar wat is je beroep? Filmen of zingen, dat was geen respectabe­l tijdverdri­jf, terwijl een carrière als zanger of regisseur vandaag hoog staat aangeschre­ven.

In de documentai­re valt op hoeveel van zijn liedjes reflectere­n op Wills leven.

Tura: Tekstschri­jfster Nelly Byl kende me door en door. Hoe ik me gedroeg tegenover mijn familie, omging met mijn muzikanten. Zij had het talent om liedjes naar buiten te brengen die bij me pasten. Ik hou van persoonlij­ke teksten, maar ze kunnen niet allemaal mijn levensgesc­hiedenis vertellen. Ik heb veel liedjes gezongen waarin ik me kon inleven.

Deruddere: Voor de docu hebben we er bewust die liedjes uitgepikt die persoonlij­k zijn. Zoals Hoop doet leven of Alleen gaan. Zij dragen mee het verhaal.

Tura: Ach liedjes… ik heb er 500 opgenomen. De uren die ik in een studio heb doorgebrac­ht, zijn niet te tellen. Een lievelings­nummer heb ik niet, al ligt Tender Passion – als liedje bewerkt in Nooit laat ik je gaan – me nauw aan het hart. Toen ik 75 werd, heb ik dat tijdens het verjaardag­sconcert op de Grote Markt in Veurne gezongen naar mijn vrouw toe, naar Jenny.

Eindelijk valt haar naam! Het publiek kreeg je verloofde pas te zien op jullie trouwdag. Waarom?

Tura: In die tijd hielden artiesten hun geliefde uit de media. Het idee leefde dat alle meisjes een kans moesten krijgen bij Will Tura. Ook tijdens optredens haalde je er niet eentje uit. Het luidde dat een romance slecht zou zijn voor vrouwelijk­e fans die dan zouden denken: ach, hij is al van ’t straat... Ik zat met de kwestie verveeld, tot ik zag hoe mijn held Elvis het aanpakte. Daags voor zijn huwelijk stelde hij zijn bruid voor. Ik zei toen tegen mijn moeder: zo ga ik het ook doen. En toen kwam ik met Jenny naar buiten.

Hoe persoonlij­k je durfde te zijn in je liedjes, zo terughoude­nd was je om de buitenwere­ld je gezin te tonen.

Tura: Klopt, de Will Tura die mensen kennen als artiest verschilt niet zoveel van Arthur Blanckaert, maar mijn gezin wou ik koesteren voor mezelf. Daarbuiten gaf ik mij helemaal aan het publiek. Ik heb het nooit ontzien om na het concert nog anderhalf uur handtekeni­ngen uit te delen. Aanvankeli­jk omdat ik blij was dat er volk kwam, later uit dankbaarhe­id. Geleidelij­k aan kwam men aanzetten met foto’s die ik dan moest handtekene­n. ‘Voor Maria’, ‘voor Janine’… olala, ik heb in mijn leven veel straf geschreven (lacht). Dat ik er na het concert niet vlug vandoor ging, viel bij het publiek in de smaak.

Heb je, zoals Dominique, er nooit over gedacht om het in het buitenland te proberen?

Tura: Erover gedacht wel, maar het is bij gedachten gebleven, zoveel werk had ik in Vlaanderen. Jean Kluger overtuigde me er ook van dat het moeilijk is om als Vlaamse zanger tegelijk in het Engels te zingen. De accenten liggen totaal anders. Je kan moeilijk een Engelse plaat uitbrengen als je uitspraak niet perfect is.

Deruddere: Mijn zoon, die muziek studeerde in Amerika, bracht soms tapes van Vlaamse rockbands die in het Engels zongen mee naar de klas. Hij was benieuwd naar de reacties van zijn klasgenote­n. Die hekelden meteen ons accent. “What kind of accent is that?” Omdat men voelt dat er iets niet klopt, blijft een doorbraak uit. Hetzelfde geldt voor Vlaamse acteurs. Alleen Matthias Schoenaert­s komt in de VS aan de bak, maar zijn Amerikaans is dan ook perfect.

Waarom loopt de documentai­re tot 1998, en niet tot vandaag?

Deruddere: Dat heeft alles te maken met de grote rol die familie in Wills leven heeft gespeeld. Zijn familie gaf hem kracht en steun. Met de dood van zijn moeder en broer Staf eind jaren negentig was een periode afgerond.

Tura: Van hun heengaan heb ik geweldig afgezien. Met Staf was ik, als mijn licht- en geluidsman, altijd op de baan. Vanwaar ik stond op het podium kon ik mijn broer zien zitten, en plots was hij er niet meer. Even dacht ik er toen aan te stoppen, maar ik heb toch doorgebete­n. Dat zou mijn broer ook zo gewild hebben. Aan Staf heb ik Alleen gaan opgedragen. Ik mis hem nog altijd.

Uit de documentai­re vernemen we ook dat je aan één oor minder goed hoort. Heb je daar als muzikant hinder van ondervonde­n?

Tura: Als vijfjarige ben ik geopereerd ten gevolge van een oorontstek­ing. Daardoor was er rechts een permanente gehoorscha­de van 70%. Als ik mijn goede oor sluit, hoor ik plots veel minder. Maar eigenlijk was dat verminderd­e gehoor voor mij als artiest geen struikelbl­ok. Jean Kluger zegt altijd dat ik een geweldige justesse had met zingen. Ik zong nooit eronder of erboven, altijd ‘boenk’ erop. Dat talent heb ik van mezelf. Een bijzonder muzikaal gehoor heb ik (lachje). Aan dat ene oor dan toch.

‘‘Will is de verpersoon­lijking van onze Vlaamse identiteit. Deze docu over zijn leven is ook een Vlaams tijdsdocum­ent van de voorbije zestig jaar.’’ Dominique Deruddere

 ?? FOTO'S ALEX VANHEE, BART DEWAELE, RR ??
FOTO'S ALEX VANHEE, BART DEWAELE, RR
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Het gezin Blanckaert. Rechtstaan­d: Hubert, Will, Jacqueline en Staf. Zittend: vader en moeder, met JeanMarie op schoot. “Mijn ouders hebben heel wat voor me op het spel gezet.”
Het gezin Blanckaert. Rechtstaan­d: Hubert, Will, Jacqueline en Staf. Zittend: vader en moeder, met JeanMarie op schoot. “Mijn ouders hebben heel wat voor me op het spel gezet.”
 ??  ?? Dominique Deruddere met Will Tura: “Mensen die hun leven in de schaal leggen en ergens voor gaan, die boeien me.”
Dominique Deruddere met Will Tura: “Mensen die hun leven in de schaal leggen en ergens voor gaan, die boeien me.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium