Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WANNES LEEFT!

Ode aan de muziek van Wannes Van de Velde

-

“Ik was 13 jaar toen ik de eerste plaat van Wannes hoorde, sindsdien heeft hij mij nooit meer losgelaten”, begint muzikant en initiatief­nemer Jan De Smet enthousias­t te vertellen. “Eind jaren 70 mocht ik zijn vaste accordeoni­st Bernard vervangen bij enkele concerten, ik ben nog nooit zo gestressee­rd én tegelijk zo fier geweest. Het idee voor Wannes Leeft! kreeg ik bij de herdenking van het tienjarig heengaan van Hugo Claus. Dat werd toen met veel poeha gevierd, maar voor mij is Wannes naast een ongeloofli­jke muzikant ook een fantastisc­he verteller. Als één van de grootste Vlaamse artiesten, verdient hij minstens evenveel aandacht.” “De grote verdienste van Wannes is dat hij een schat aan Vlaamse volksmuzie­k naar boven heeft gehaald die we anders nooit hadden leren kennen”, vervolgt gitarist Hans Mortelmans. “Maar hij had een ruimere blik en werd beïnvloed door jazz en flamenco, Franse musette, Griekse liederen, Moorse melodieën … Als echte Antwerpena­ar, opgegroeid in de havenstad, omarmde hij in zijn traditie de wereld.”

“Voor mij zal Wannes altijd overeind blijven door zijn prachtige teksten”, vertelt actrice en zangeres Tiny Bertels. “Misschien werd hij als tekstschri­jver niet zo gewaardeer­d als Claus of andere Vlaamse auteurs, zoals Jan aanhaalde, omdat hij in het Antwerps zong. We associëren dialect niet met poëzie, maar als er iemand mij met woorden kan ontroeren, is het Wannes wel. Hij was bovendien een heel erudiet man, die zijn wijsheden heel treffend wist te verwoorden. Aan studio Herman Teirlinck heb ik nog les van hem gehad. Zelfs studenten die geen kleinkunst volgden, schreven zich in, omdat hij zo inspireren­d kon vertellen. Je wilde gewoon in zijn buurt zijn. Nu nog denk ik vaak ‘Wat zou Wannes hierover gezegd hebben’.” Op het podium van De Roma kiezen tien zangers en muzikanten hun favoriete nummers uit het oeuvre van Wannes Van de Velde. “Dat is volgens mij het mooiste eerbetoon dat je aan een overleden muzikant kan brengen, dat zijn jongere collega’s zijn werk blijven uitvoeren en de mooiste liederen opnieuw laten klinken”, aldus Jan. “Het valt mij steeds op hoe groot het enthousias­me is onder collega-muzikanten, maar ook bij concertorg­anisatoren en toeschouwe­rs, als we een Wannes-concert spelen”, vult Hans aan. “Het is zo’n geschenk om zo’n mooie nummers live te kunnen brengen”, vindt Tiny. “Het applaus dat je dan krijgt van het publiek, is meer de verdienste van Wannes dan van jezelf. Maar toch voelt het dan heel goed om zijn muziek terug in de hoofden en harten van de mensen te brengen.”

En wat is nu het favoriete nummer van onze gasten? “Het is onbegonnen werk om er ééntje uit te kiezen, maar Hier is em terug hoorde ik Wannes live zingen toen ik drie maanden daarvoor bevallen was van mijn eerste zoon”, herinnert Tiny zich. “Ik zat toen op het balkon van de Arenbergsc­houwburg en de tranen stroomden over mijn wangen.” “Ik heb veel mooie herinnerin­gen aan nummers van Wannes, maar de tweetalige versie van Ik wil deze nacht in de straten verdwalen, uit de film Home Sweet Home, ontroerde mij meteen”, aldus Jan. “Eén van mijn grootste favorieten is toch In de lommerte van het bos,” vertelt Hans. “Wannes is in het nummer heel herkenbaar in zijn afkeer voor alles wat met administra­tie en ambtenarij te maken heeft.” “’Ik oêr m’neige dikkels vlóeken oep den arrogaente stroêm bruin enveloppe die oep et ritme van de dage m’ne wereld binnevalle zonder kloppe’, zo luidt de eerste zin”, lacht Tiny. “Krijg het maar eens zo treffend gezegd op muziek, dat is toch ongeloofli­jk?”

Op zondag 28 oktober brengen 10 zangers en muzikanten hun ode aan Wannes Van de Velde: Tiny Bertels,

Ann Heynen, Lucas Van den Eynde, Hans Mortelmans, Marc Hauman, Koen De Cauter, Jan De Smet, Bernard Van Lent, Stefan Wellens en Walter Poppeliers.

“In de traditie van de volksmuzie­k omarmde hij de wereld” “Als er iemand mij met woorden kan ontroeren, is het Wannes wel”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium