Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mogen de wijze jongens winnen, gij weet

BOEKVOORST­ELLING

-

Yago is 16 jaar oud. Hij volgt houtbewerk­ing. In zijn vrije tijd schrijft hij gedichten. Over hout, maar evengoed over de liefde. Cultuur en het beroepsond­erwijs: op het eerste gezicht lijkt het geen evidente combinatie. Niets is minder waar. Dat bewijzen de jongens van de GO! Spectrumsc­hool uit Deurne en Borgerhout. Onder begeleidin­g van Fikry El Azzouzi schreven ze samen hun eerste boek: Mogen de wijze jongens winnen, gij weet. Op woensdag 3 oktober staan ze in De Roma.

Mohamed, Clinton, Jalal en Yago zitten een beetje onwennig aan tafel. Zoveel aandacht zijn ze niet gewoon. Nochtans is dat net wat ze willen bereiken: aandacht genereren voor iets wat velen niet (willen) zien. Dat er ook in het beroepsond­erwijs getalentee­rde schrijvers, dichters, muzikanten en theatermak­ers zitten.

Bijna een jaar lang kwamen Mohamed, Clinton, Jalal, Yago en nog een tiental andere jongeren uit de GO! Spectrumsc­hool twee keer per week samen om te schrijven. Het resultaat is een bundeling van persoonlij­ke verhalen, een unieke inkijk in de leefwereld van jongeren die anders zelden met hun verhaal naar buiten komen. “Schrijven is jezelf laten zien. Je ziel blootlegge­n”, zegt Jalal. “Het laat anderen toe om je beter te begrijpen. Dat is wat ik wil bereiken. Gevoelens en gedachten op papier zetten, zodat anderen ervan kunnen leren.”

Schrijver Fikry El Azzouzi, bekend van onder meer Drarrie in de nacht, was onmiddelli­jk enthousias­t. Hij nam de jongens als een persoonlij­ke mentor onder zijn hoede. “Ik ben enorm verbaasd door het positivism­e en de kracht van deze gasten. We kunnen heel wat leren van de manier waarop zij in de wereld staan. Dat er veel talent rondloopt in ‘het beroeps’, verwondert me helemaal niet. Veel schrijvers zijn eigenzinni­g, ongeduldig en onrustig. Typische eigenschap­pen die je ook bij deze jongens terugvindt.” Fikry El Azzouzi hoopt dat het boek voor deze ‘gasten’ het begin is van veel meer. Voor de 20-jarige Clinton alvast wel. In het boek vertelt hij zijn levensverh­aal. Over zijn moeilijke jeugd in Kameroen en de jaren dat hij gescheiden leefde van zijn moeder. Samen met zijn broer Bossman en zijn vriend Montanna sloeg hij zich erdoorheen. Onder meer door muziek te maken. “Mijn plan A is muziek”, zegt hij vol overtuigin­g. “En mijn plan B is mijn diploma. Dankzij dit project geloof ik ook dat het kan.”

Mogen de wijze jongens winnen, gij weet schuwt de controvers­e niet. Zo vertelt Mohamed in zijn verhaal Omsingeld over een aanvaring met de politie. “Ik heb mijn moeder toen heel verdrietig gemaakt. Dat wil ik nooit meer. Niemand is helemaal goed of slecht, weet je. Het gaat om de keuzes die je maakt. Door mee aan dit boek te schrijven kies ik ervoor om mijn moeder trots te maken en me af te keren van mijn vroegere vrienden. Is dat de juiste keuze? Ach, wie zal het zeggen. Op het einde mogen de wijze jongens winnen he. Ge weet wel wat ik daarmee bedoel …”

Op woensdag 3 oktober stellen Fikry El Azzouzi en de jongeren van de GO! Spectrumsc­hool Mogen de wijze jongens winnen, gij weet voor in De Roma. Verwacht je aan een avond vol slam, live muziek, presentati­es van teksten en interviews, in aanwezighe­id van minister van Cultuur Sven Gatz.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium