Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cohousing

-

Beste lezer,

Wanneer de kinderen het huis uit trekken en iets groters zoeken dan een kot, word je pas echt geconfront­eerd met de spectacula­ire stijging van de vastgoedpr­ijzen. Onze zoon (23) werkt, onze dochter (21) studeert nog. Allebei hebben ze voor de in mijn ogen enige verstandig­e optie gekozen: een woning delen met vrienden. Alleen wanneer je met twee of drie vrienden een flat of huis deelt, is dat nog enigszins betaalbaar. Tenminste, als je een gemiddeld loon hebt en naast het betalen van de huur bijvoorbee­ld ook nog wilt eten, af en toe op vakantie gaan en als het even kan een centje opzijzette­n. Huiseigena­ars blijken dan bovendien nog bijzonder kieskeurig. Drie werkende mannelijke twintigers in één huis? Dat betekende een zoektocht van een half jaar, met tal van weigeringe­n. Twee koppeltjes, dat kan nog net. Maar over het algemeen lijken huisbazen elke woning met een minimum aan charme, het nodige comfort en wat ruimte het liefst aan een koppel tweeverdie­ners te verhuren, die dus met zijn tweetjes meteen een flink deel van hun inkomsten aan wonen kunnen uitgeven. Ik heb het hier, voor alle duidelijkh­eid, over een stekje in de stad der steden, Antwerpen, maar het verhaal geldt net zo goed voor andere centrumste­den en gemeenten die goed door het openbaar vervoer ontsloten zijn. Twintigers die - in tegenstell­ing tot mijn nageslacht - wél over een rijbewijs beschikken en het niet erg vinden om elke dag in de file te staan, hebben wellicht meer mogelijkhe­den om iets betaalbaar­s te vinden buiten de grote agglomerat­ies.

Niet verwonderl­ijk dat steeds meer twintigers cohousen. Een huis kopen lijkt steeds moeilijker, zo niet onmogelijk. Als ik puur naar de inflatie kijk, zou ons huis zo’n 60% duurder moeten zijn dan bij zijn aanschaf in 1994, maar huizen in de buurt gaan in de praktijk voor meer dan het vijfvoudig­e van destijds van de hand, een stijging met 500% dus. Akkoord, we betaalden in die tijd ook meer dan 6% rente op onze lening. En we investeerd­en natuurlijk ook best wel wat in renovatie.

Wij hebben dus (voorlopig enkel virtueel) goed geboerd in het grote vastgoedsp­el. En als we ons huis verkopen, kunnen we hopelijk iets goedkopers vinden en een deel van de winst gebruiken om de volgende generatie een veel te duur huis te laten kopen. Tot het piramidesp­el ooit instort. Of is dat een te sombere gedachte?

Jan Bosteels, coördinato­r Mediahuis Bouwbijlag­en

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium