Gazet van Antwerpen Stad en Rand

KLEIN RAAMDECORA­TIEWOORDEN­BOEK

-

Zeg niet zomaar gordijn tegen raamdecora­tie. Ken je deze zes soorten systemen en nieuwighed­en?

Klassieke gordijnen: gemakkelij­k te plaatsen, grote keuze aan stoffen en veelzijdig qua look.

Rolgordijn­en: hebben een strakker, rechter uitzicht en zitten vrijwel volledig weggewerkt als je ze optrekt. Voor een rustieke look kan je ze combineren met overgordij­nen. Tegenwoord­ig zie je ook vaak duorolgord­ijnen: twee lagen stof met transparan­te en gesloten delen, zodat je kan spelen met de lichtinval.

Verticale of horizontal­e jaloezieën: hebben een moderne, strakke look en zijn ideaal om de lichtinval te regelen. Soorten in aluminium of kunststof zijn goed bestand tegen vocht en temperatuu­rschommeli­ngen, waardoor ze geschikt zijn voor badkamers, keukens, doucheruim­tes…

Vouwgordij­nen: passen in de meeste hedendaags­e interieurs, maar ogen iets minder strak. Vroeger kon je ze enkel ophalen, nu zijn er ook systemen die je in alle richtingen kan vouwen.

Shutters aan de binnenkant van de ramen: vervaardig van hout of kunststof, wat ze geschikt maakt voor vochtige badkamers of keukens waarin bijvoorbee­ld vaak etensgeure­n blijven hangen. Ze hebben een eerder landelijke uitstralin­g, en worden ook vaak gebruikt voor grotere raampartij­en. De jaloezieën in het midden zijn regelbaar, de luiken zelf kunnen open maar nemen wel wat plaats in.

Paneelgord­ijnen: semitransp­arante panelen – gemaakt van stof, Japans papier of plantaardi­ge vezels – die je horizontaa­l openschuif­t. Mooi in moderne, strakke interieurs, bijvoorbee­ld voor grote schuiframe­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium