Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Welke raamdecora­tie kies je voor je interieur?

Van gordijnen in een foute kleur tot slecht geplaatste shutters: raamdecora­tie kan je interieur maken maar helaas ook kraken. Met welk systeem maak je dus de juiste keuze?

-

EEN STIJL DIE MATCHT

Niet alle raamdecora­tie past overal even mooi. Online kan je een prachtig voorbeeld zien van rustieke vouwgordij­nen, maar die passen niet noodzakeli­jk in je strakke nieuwbouww­oning. Tegelijk kunnen contrasten heel mooi zijn: een ruwe plankenvlo­er met rechte paneelgord­ijnen, een industriee­l interieur met ouderwetse fluwelen gordijnen… Experiment­eer dus vooral met photoshop en interieura­pps en laat je indien nodig adviseren door een interieurs­tylist.

VEILIGE KEUZE?

Sobere gordijnen in gebroken wit, in se kan je er weinig verkeerds mee doen. Toch is een veilige keuze niet altijd de beste. Raamdecora­tie in een kleur die ook elders in je interieur voorkomt, creëert meestal rust. Maar soms fleurt je interieur juist op door eens een andere tint te gebruiken. Te veel wit wordt weleens saai, en grijze gordijnen bij die grijze sofa, tapijt en salontafel zijn misschien wel te veel van het goede. En heel soms is de mooiste raamdecora­tie helemaal geen raamdecora­tie: bijvoorbee­ld bij raampartij­en van muur tot muur of in heel moderne woningen.

MEER DAN SFEER CREËREN

Verduister­en, het felste zonlicht buitenhoud­en, inkijk voorkomen, de akoestiek verbeteren: de functie van raamdecora­tie is niet altijd louter esthetisch. In oudere woningen kan raamdecora­tie bovendien nuttig zijn als extra isolatie of tochtwerin­g, al blijft dubbel glas natuurlijk de efficients­te isolator. Hou tot slot rekening met de brandveili­gheid van de stof en kijk even hoe gemakkelij­k ze te reinigen is, zeker als je huisdieren of kinderen hebt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium