Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De familie Mertens bespaart tot 700 euro per jaar. En jij?

De Bespaarsim­ulator toont je meteen hoeveel euro je bespaart met een nieuwe ketel en/of zonneboile­rcombinati­e. De familie Mertens bespaart tot 700 euro per jaar. Hoeveel zou jij kunnen besparen?

-

Met de Bespaarsim­ulator van Informazou­t bereken je snel en eenvoudig hoeveel je kan besparen met een nieuwe stookoliek­etel of de combinatie van een mazoutkete­l met een zonneboile­r. We deden de test voor de familie Mertens.

Bij de familie Mertens zijn ze met vier: mama, papa, dochter en zoon. Ze verwarmen hun huis en hun sanitair water met mazout. Gemiddeld stoken ze 3.000 liter per jaar. De familie Mertens heeft nog een oude mazoutkete­l. Die dateert namelijk van het einde van de jaren 80.

DE TEST

Wat vertelt de Bespaarsim­ulator ons als we de stookgegev­ens van familie Mertens invullen? Het resultaat is opmerkelij­k. Als mijnheer en mevrouw Mertens hun oude ketel vervangen door een nieuwe ketel met A-label, verbruiken ze op jaarbasis ongeveer 735 liter stookolie minder. Met de huidige mazoutprij­s komt dat neer op een jaarlijkse besparing van maar liefst 500 euro.

Combineren ze hun mazoutinst­allatie met een zonneboile­r? Dan stoken ze nog eens 302 liter mazout minder. Goed voor een bijkomende jaarlijkse besparing van ongeveer 200 euro.

INVESTERIN­GSKOST

De aanschaf van een nieuwe mazoutkete­l kost geld, van een zonneboile­r ook. Op hoeveel tijd kan je die investerin­gskost terugverdi­enen? Ook dat vertelt de Bespaarsim­ulator je in één oogopslag. Voor haar hoogrendem­entsketel op stookolie met A-label betaalt de familie Mertens rond de 4.750 euro, zonder installati­ekosten. De gemiddelde prijs voor een zonneboile­r (materiaal en plaatsing en premies inbegrepen) bedraagt 2.500 à 3.500 euro.

TERUGVERDI­ENTIJD

De periode waarop de familie Mertens – en tal van andere gezinnen met een oude stookoliek­etel – hun investerin­g terugverdi­enen is verrassend kort. De terugverdi­entijd van hun investerin­g in een nieuwe ketel en een zonneboile­r bedraagt 10 jaar. Dat is minder dan de geschatte levensduur van de installati­e, want die zou 20 jaar moeten meegaan. De vervanging van de ketel en de plaatsing van de zonneboile­r zijn dus bijzonder rendabel. Bovendien stoot de fa- milie Mertens na de vervanging van de ketel maar liefst 35% minder CO2 uit per jaar voor haar verwarming­sbehoeften. Dus ook het milieu profiteert mee.

BENIEUWD HOEVEEL JIJ KAN BESPAREN?

Vul ook de Bespaarsim­ulator in. Je moet enkel je jaarlijks stookoliev­erbruik en wat gegevens over je ketel kennen, zoals de leeftijd (bij benadering) en het vermogen. Ontdek jouw besparing https://informazou­t.be/nl/tools/bespaarsim­ulator

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium