Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veel daglicht en toch draaglijke binnentemp­eraturen

-

‘Veel natuurlijk daglicht in huis’, het stond bovenaan het prioriteit­enlijstje van de eigenaars van deze strakke nieuwbouww­oning. Het resultaat is een zuidgerich­te gevel met veel glas. De Renson doekzonwer­ing zorgt ervoor dat de binnentemp­eraturen toch steeds draaglijk blijven.

De grote raampartij­en van deze strakke villa geven uit op de tuin en laten keuken en leefruimte baden in het daglicht. Keerzijde van de medaille is dat het bij volle zon binnenshui­s ondraaglij­k warm dreigt te worden. ‘Er moest dus sowieso zonwering voorzien worden,’ beseften de eigenaars al snel. ‘Zonwerende beglazing was een eerste optie, maar daar knapten we op af uit schrik voor verkleurin­g en omdat we aan daglicht zouden moeten inboeten. De keuze voor Fixscreen buitendoek­zonwering van Renson bleek uiteindeli­jk de goeie. Op zonnige dagen doen we die ’s morgens consequent naar beneden. Doen we dat niet, dan stijgt het kwik er al snel tot 27°, zelfs in de winter, met de lage zon vol op het glas.’

ZICHT NAAR BUITEN BEHOUDEN

De screens zijn dus een schot in de roos, zeker omdat je met de doekzonwer­ing naar beneden toch het zicht naar buiten behoudt. Die transparan­tie was zeker voor de ramen bij de keuken en living heel belangrijk voor de bewoners, terwijl voor de slaapkamer­s gekozen werd voor een minder doorschijn­end type doek. En met de gloednieuw­e Panovista Max vonden de eigenaars ook voor het glas-op-glas hoekraam in de living de perfecte oplossing. Bij dit systeem loopt de doekzonwer­ing gewoon door over de hoek van de glaspartij, zonder storende geleiders of kabels die het panoramisc­he zicht belemmeren. Aangezien de 2 doeken van de hoekscreen dicht ritsen op de hoek wanneer je ze laat zakken, is de doekzonwer­ing ook daar bestand tegen de wind.

STRAK INGEWERKTE SCREENS

‘De hele woning werd ontworpen in functie van het binnenvall­end daglicht, en dus was het van in het begin duidelijk dat we rekening moesten houden met zonwering,’ blikt ir.-architect Wim Baekelandt terug op het eindresult­aat. Dat maakt dat de Renson screens heel subtiel in de gevel weggewerkt konden worden. Zowel de doekkasten als de geleiders – in dezelfde kleur als het aluminium buitenschr­ijnwerk – vallen amper op en doen ook neergelate­n geen afbreuk aan de strakke stijl van de woning. ‘We gingen een aantal woningen bekijken en wisten dus dat het op die manier kon,’ zeggen de bewoners, die ook het goede advies van installate­ur Berlico loven.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium