Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Innovatief metselwerk

-

De mogelijkhe­den van bakstenen bij bouwen en verbouwen zijn eindeloos. Niet alleen door de keuze van de stenen zelf, maar ook door het metselverb­and en de voeg. Tegenwoord­ig zijn verlijmen en dunmetsele­n helemaal in de mode. Een introducti­e in oude en nieuwe technieken.

Traditione­el worden bakstenen gemetseld met mortel en afgewerkt met een voeg. Dat blijft een populaire techniek, maar de laatste jaren zitten het verlijmen en dunmetsele­n van gevelstene­n sterk in de lift. Dat is begrijpeli­jk, want met deze technieken kan je de voegdikte terugdring­en van 12 mm tot minimaal circa 4 mm, en dat biedt heel wat voordelen. De gevelstene­n vertonen een nauw aansluiten­d effect, wat het massieve en homogene karakter van de gevel benadrukt. Terwijl klassieke voegen een grote invloed hebben op de kleur van de gevel, is dat bij dunne voegen veel minder het geval. Een verlijmde of dungemetse­lde gevel veroudert ook gelijkmati­g omdat de kleurinvlo­ed van de voegen veel kleiner is.

BESTE VAN TWEE WERELDEN

Terwijl bouwers en architecte­n tegenwoord­ig dol zijn op verlijmd, blijven metselaars veelal gehecht aan hun stiel en het vakmanscha­p dat ze met de vertrouwde verwerking van bakstenen met klassieke mortelspec­ie kunnen bereiken. De innovatiev­e gevelsteen Iluzo van Wienerberg­er biedt het antwoord op dit dilemma: Iluzo combineert de stijlvolle look van gelijmd met de voordelen van traditione­el metselwerk. Het resultaat? Ultieme esthetiek én gebruiksge­mak.

HOE KAN DAT?

Iluzo heeft een uitholling in het legvlak van de steen. Daardoor blijft een gewone mortellaag van 12 mm mogelijk die onzichtbaa­r is aan de zichtzijde en er is voldoende bewegingsv­rijheid om de stenen perfect vlak en gelijk te leggen. De 2 steunvoetj­es achteraan de steen zorgen ervoor dat de overtollig­e mortel een uitweg vindt en geven extra steun. De uitpuilend­e mortel wordt aan de achterzijd­e netjes met het truweel weggenomen.

Iluzo maakt het metselaars extra gemakkelij­k en efficiënt, terwijl ze met hun vertrouwde gereedscha­p kunnen blijven werken. De stenen worden met de holle kant naar beneden geplaatst, waardoor de mortel over meerdere strekken kan worden aangebrach­t op het legvlak en er dus sneller gemetseld kan worden. De architect kan zijn creativite­it botvieren, want Iluzo legt geen beperkinge­n op wat betreft de mogelijke metselverb­anden (zie kader). De bouwheer bekomt een strakke, hedendaags­e gevel, die niet opgevoegd moet worden en minder snel vuil wordt en trager veroudert omdat de voeg ontbreekt, die sneller veroudert dan bakstenen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium