Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Woning uitbreiden? Zorg zeker voor voldoende licht

Al meer dan tien jaar doen we meer aan renovatie dan aan nieuwbouw. Wanneer we bestaande huizen goed willen aanpakken, is het essentieel om meer ruimte te creëren en meer licht binnen te laten.

-

Uit onderzoek van Eurostat, de Europese instelling die het leven van de Europeanen in cijfers giet, blijkt dat de Belg gemiddeld zo’n 10% van zijn jaarlijks inkomen investeert in de bouw of renovatie van zijn woning. Een bewijs dat we er veel belang aan hechten dat ons huis ook een echte thuis wordt waarin het fijn wonen, werken en ontspannen is. En daarbij is daglicht een onmisbare schakel.

De statistiek­en tonen ook aan dat we sinds 2007 meer renoveren dan bouwen. In 2016 kwamen er ongeveer 23.000 nieuwe woningen bij, terwijl ruim 27.000 huizen een facelift kregen. De woning uitbreiden door de bewoonbare oppervlakt­e te vergroten is populairde­r dan ooit. In meer dan de helft van de gevallen kiezen eigenaars ervoor om een nieuwe keuken aan te bouwen.

Door de schaarste van de vrije ruimte enerzijds en de stijgende prijzen anderzijds, wordt het steeds moeilijker om bouwgrond te kopen en te kiezen voor nieuwbouw. De toekomst is dus steeds meer aan renovatie, maar toch ligt het renovatiet­empo nog te laag om de klimaatdoe­lstellinge­n te bereiken. Er is dus nog veel werk aan de winkel.

RUIMTE EN DAGLICHT

We willen allemaal maximaal genieten van onze eigen stek en zoeken volop naar manieren om de beschikbar­e oppervlakt­e zo goed mogelijk te benutten. Om meer leefruimte te creëren, is het een goed idee om je woning uit te breiden. Als je voor meer bewoonbare oppervlakt­e kiest binnen een bestaande woning, mag je niet vergeten dat er ook meer natuurlijk licht binnen moet kunnen. Veel mensen denken dat een glazen wand of een deur die toegang geeft tot de tuin daarvoor volstaan, maar dat is niet helemaal waar. Sommige hoeken in de aanbouw kunnen duister blijven en ook dieperligg­ende ruimtes kunnen plots donkerder lijken.

Een heldere en lichtrijke leefomgevi­ng is essentieel voor een optimale mentale en fysieke gezondheid. Wetende dat we 90% van onze tijd binnenskam­ers doorbrenge­n, valt het belang van voldoende daglicht in huis niet te negeren. Daglicht verhoogt het concentrat­ievermogen, stimuleert de eetlust, remt stress en reguleert de slaap. Natuurlijk licht is een belangrijk­e schakel voor onze biologisch­e klok en heeft daardoor direct invloed op ons welzijn. Dankzij daglicht komt er cortisol vrij, het positieve stresshorm­oon dat essentieel is voor voldoende energie om de dag door te komen. Voldoende daglicht voorkomt ook de afscheidin­g van een ander hormoon, melatonine. Dat zorgt ervoor dat we slaperig worden en regelt hoe goed we (in) slapen. Hoe helderder de dag en hoe donkerder de nacht, hoe meer hormonale verschille­n er zijn. Overdag hoort de cortisolpr­oductie te pieken, ’s nachts de melatonine. Die balans is nodig voor een goede nachtrust.

HOE MEER LICHT BINNENLATE­N?

De beste manier om voor voldoende licht te zorgen, is om het van bovenaf binnen te laten schijnen. Zenitaal licht creëert een gezellige leefomgevi­ng en voorkomt dat er donkere hoeken ontstaan. En zeg nu zelf: er is toch niets aangenamer dan van de zon, een stukje natuur en de kleuren van de hemel te kunnen genieten, het hele jaar rond. VELUX heeft oplossinge­n op maat van elke woning en elke vorm van uitbreidin­g dankzij een compleet assortimen­t vensters voor platte en schuine daken. Als je opteert voor een uitbouw, kan je kiezen voor zowel een plat als een hellend dak. In beide gevallen is het belangrijk om voldoende licht binnen te laten. Daarom raden we aan om al in de planningsf­ase van de uitbouw dakvenster­s te voorzien. Dat zal veel goedkoper en beter zijn dan wanneer je ze pas achteraf laat installere­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium