Gazet van Antwerpen Stad en Rand

2018: EEN FEESTJAAR VOOR DE ROMA!

-

Ivo Segers herinnert het zich nog als gisteren. Hoe hij 25 jaar geleden via een opening aan de achterzijd­e van het gebouw terecht kwam in de immense zaal van wat ooit een prachtige cinema was geweest. “Een ruïne was het”, vertelt hij. “Het afval lag metershoog opgestapel­d. Een podium was er niet meer, een dak evenmin. In de kelder stond het water tot boven onze knieën … Maar wat een imposante ruimte. Dankzij de stevige constructi­e in gewapend beton was het gebouw uit 1928 nog nagenoeg volledig intact. Ik was onmiddelli­jk betoverd.”

Die authentiek­e charme ontging ook Paul Schyvens niet. Samen met een schare vrijwillig­ers begint hij in 2002 aan de renovatie. Het gebouw wordt beschermd als monument en na zes maanden puin ruimen opent De Roma in 2003 na meer dan twintig jaar leegstand opnieuw de deuren. “Het engagement van al die vrijwillig­ers vormt nog steeds de ziel van De Roma”, zegt Leo Wouters. Samen met Ivo is hij één van de 10 gidsen die rondleidin­gen geven in De Roma. “Geen De Roma zonder hen.”

Drie jaar geleden volgde een tweede grote renovatie. “Die was nodig om de authentiek­e elementen van het gebouw helemaal in ere te herstellen”, vertelt Leo. “Bij iedere ingreep was respect voor het verleden het uitgangspu­nt.” Het leverde De Roma de eerste Onroerende­rfgoedprij­s op. “Wie hier binnenstap­t, proeft de geschieden­is.”

Het gebouw is niet het enige unieke aan het verhaal van De Roma. “Van bij het ontstaan bracht De Roma mensen samen en de heropening in 2003 zorgde voor een heroplevin­g van de buurt”, vertelt Ivo. “Die grote maatschapp­elijke betrokkenh­eid is vandaag nog steeds erg belangrijk. Daarom organisere­n we debatten rond thema’s die de mensen in de stad bezighoude­n en zetten we ons altijd met hart en ziel in voor evenemente­n als Borgerrio of Borgerbuur­t.”

Voor Leo is een leven zonder De Roma haast ondenkbaar. Hij houdt van de diversitei­t van het huis. “Je ziet hier mensen van overal, vanuit alle lagen van de bevolking. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen. Wie in De Roma is geweest, gaat buiten met de glimlach. Er heerst een aangename geest in dit gebouw.”

Praktisch: wil je graag een rondleidin­g in De Roma? Onze gidsen ontvangen je met open armen. Een rondleidin­g duurt tussen de 1,5 en 2 uur en kan vanaf 10 personen. Je geeft hiervoor een vrije bijdrage. Aanvragen via Rob Gielen: rob@deroma.be of 03 600 16 51

binnenstap­t, “Wie De Roma geschieden­is” proeft de unieke

 ?? © JULIE ROMMELAERE ?? Gidsen Ivo Segers en Leo Wouters. Ze ontvangen je met open armen voor een rondleidin­g De Roma.
© JULIE ROMMELAERE Gidsen Ivo Segers en Leo Wouters. Ze ontvangen je met open armen voor een rondleidin­g De Roma.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium