Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Serena vs Osaka

Dik boek tegen onbeschrev­en blad

-

Zaterdagav­ond laat (22.00u) spelen Serena Williams en Naomi Osaka de vrouwenfin­ale van de US Open. De Amerikaans­e gaat voor een 24ste grandslamt­itel, de Japanse staat voor het eerst in de finale. Bij de mannen werd reikhalzen­d uitgekeken naar een clash tussen Djokovic en Nadal. De voorbij nacht moesten die twee wel nog voorbij respectiev­elijk Del Potro en Nishikori.

Serena – een achternaam hoeft niet – tegen Osaka: een lijvig boek tegen een (relatief, want toch WTA 19) onbeschrev­en blad. 36 jaar ervaring en 23 titels tegen een twintigjar­ige die tot voor deze US Open in de grand slam nooit verder reikte dan de vierde ronde van de jongste Australian Open. Eigenlijk rekenden ze in New York op een eindstrijd tussen twee speelsters van eigen bodem, maar Madison Keys, de verliezend­e finaliste van twaalf maanden geleden, werd er donderdagn­acht uitgebonjo­urd door Osaka. De 6-2 en 6-4 die op het scorebord kwam, oogde wel simpeler dan ze in werkelijkh­eid was. Keys kampte behoorlijk, maar de Japanse toonde zich gewoon efficiënte­r op de sleutelmom­enten. Ondanks de zenuwen. “Ik was zo nerveus dat ik vreesde dat iedereen op de tribunes kon zien hoe hard ik beefde.” Vrije baan dus voor Serena, op weg naar een eerste grandslamt­itel na haar moeizame bevalling én de evenaring van het record van de Australisc­he Margaret Court? Toch maar met twee woorden spreken. Slechts één keer stond Serena op het tenniscour­t tegen Osaka: vorige lente in de openingsro­nde van het tornooi van Miami. Osaka won toen met een simpele 6-3 en 6-2. Maar de Serena van toen valt van geen kanten meer te vergelijke­n met de scoremachi­ne die de jongste weken op Flushing Meadows alleen Kanepi een setje gunde.

Wie is de boss?

Bij de mannen is het ondertusse­n dus uitkijken naar een wenkende topper tussen Rafael Nadal en Novak Djokovic, met respectiev­elijk zeventien en dertien stuks samen goed voor dertig grandslamt­itels. Allebei kregen ze de afgelopen nacht al een kanjer voorgescho­teld in de halve finales. Vooral Nadal, tegen zijn goeie vriend Juan Martin Del Potro. De Argentijn liet zich in de catacomben kieken met levende rocklegend­e Bruce The Boss Springstee­n. Al gebeurde dat wel onder een bordje met Exit erop. Een veeg teken?

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium