Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schilderij te groot om te transporte­ren

Kerkfabrie­k Sint-Michiel zoekt sponsors om restaurati­e ‘De Lansstoot’ van Jacobus Nieuwlants te betalen

- NEEL VERMEIREN

De Lansstoot, dat in de Sint-Michielske­rk hangt, is een werk van de Brechtse schilder Jacobus Nieuwlants. De kerkfabrie­k wil het werk laten restaurere­n en zoekt fondsen om de kosten te dekken.

De Lansstoot is een schilderij in olieverf op doek uit 1647-1648 van Brechtenaa­r Jacobus Nieuwlants. Het stelt de kruisiging van Christus, die een steek met een lans in de zijde krijgt, voor. Het schilderij is gebaseerd op De Lanssteek van Rubens. Niet hoeft niet te verbazen, want Nieuwlants volgde les bij Rubens.

Het gemeentebe­stuur heeft een toelage van 5.000 euro toegekend voor de restaurati­e van het kunstwerk. “Dat is een mooie start maar er is veel meer nodig”, zegt Ivo Bijlemans van de kerkfabrie­k. “Een eerste raming komt op zo’n 40.000 euro. Daarom bekijken we volgende week of sponso- ring mogelijk is, zoals bij de restaurati­e van het kerkorgel van de kerk van Sint-Lenaarts.”

Het schilderij van Nieuwlants is zo groot dat het misschien moeilijk te transporte­ren is. Daarom zal de restaurati­e wellicht in de Sint-Michielske­rk zelf gebeuren, in twee beurten van een halfjaar tijdens de warmste maanden van het jaar.

Jacobus Nieuwlants (16111660) werd geboren in Brecht. Hij werd gedoopt in de kerk waar nu zijn schilderij hangt. Schilderen zat blijkbaar in de familie, want oudere broer Jan volgde les bij een schilder is Lier. Ook Jacobus kreeg een opleiding tot kunstschil­der. In 1634-1635 betaalde hij 20 gulden en 4 stuivers als inschrijvi­ngsgeld aan de Sint-Lucasgilde in Antwerpen. Daardoor mocht hij zich meester in de schilderku­nst noemen.

“Onze kerk bevat nog meer waardevoll­e kunstwerke­n”, zegt

Bijlemans. “Willen we het religieus erfgoed bewaren, dan zullen we inspanning­en moeten doen om dit goed te onderhoude­n. Wat ooit de functie zal zijn van deze

kerk, het erfgoed moet er zijn plaats blijven krijgen. Dat is zo door de dienst Monumenten­zorg bepaald.”

Ivo Bijlemans Lid kerkfabrie­k

“We krijgen 5.000 euro van het gemeentebe­stuur, maar hebben 40.000 euro nodig.”

 ?? FOTO VW ?? Het kunstwerk De Lansstoot wordt gerestaure­erd. De kerkfabrie­k zoekt nog om en bij de 35.000 euro om het project te voltooien.
FOTO VW Het kunstwerk De Lansstoot wordt gerestaure­erd. De kerkfabrie­k zoekt nog om en bij de 35.000 euro om het project te voltooien.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Jacobus Nieuwlants.
FOTO RR Jacobus Nieuwlants.
 ?? FOTO VW ??
FOTO VW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium