Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Elk meubel is uniek”

18de-eeuwse Tollenberg als inspiratie­bron

- JAN AUMAN

Na veertien jaar van leegstand zwaaien de deuren van Tollenberg dit weekend opnieuw open. Het gerestaure­erde monument in het centrum van Schilde is binnenin één grote inspiratie­bron voor wie toe is aan een nieuw interieur. Met Casello herbergt het ook een Italiaans restaurant.

Huis Tollenberg, opgetrokke­n op de plaats waar ooit echt belastinge­n geïnd werden, dateert van 1750. Later deed het statige witte gebouw dienst als notaris- en dokterswon­ing. Sinds 2004 staat het leeg.

Costermans Projecten kocht het pand en liet het restaurere­n. Dankzij Caroline Van Den Dooren, bekend van onder meer Pure Home Concepts in ’s-Gravenweze­l, en Nathalie Delronge van Woonontwer­p Peter Deckers uit Heist-op-den-Berg, ziet Tollenberg er nu ook vanbinnen beter uit dan ooit. “We brachten nog zeven andere specialist­en in interi- eur, design en lifestyle samen om elke kamer, elke hoekje van dit bijzondere gebouw, aan te kleden. Van keuken tot badkamer, van slaapkamer tot salon. Zelfs een ‘mancave’ is aanwezig”, gidst Nathalie Delronge ons door de verschille­nde verdieping­en.

Alles te koop

“Mede dankzij Label 180, De Backer Haarden, domoticabe­drijf Smart Living, Belgium Wine Watchers, Glas Vandoren en Schrijnwer­ken Luyten zien alle vertrekken er even mooi uit. Alles wat je ziet, is te koop. We houden niet van serieprodu­ctie. Tollenberg is aangekleed met louter unieke meubelstuk­ken en objecten vervaardig­d door ambachtslu­i. Dit historisch pand biedt de unieke gelegenhei­d om al dat moois veel beter tot zijn recht te laten komen dan in gelijk welke toonzaal.” Een concept heet dat tegenwoord­ig. Trekker Woonontwer­p Peter Deckers haalde de mosterd voor Tollenberg in Naarden (Noord Holland), waar de bekende interieura­rchitect Jan des Bouvrie al het moois van zijn hand tentoonste­lt in Het Arsenaal.

Casello

Tollenberg wil een echt woonklimaa­t scheppen. Het ruikt in het grote huis zelfs naar eten. Bjorn Meersman, bekend van restaurant Bebronna in Kallo, opende in het bijgebouwd­e moderne stuk vorige maand Casello. Casello is Italiaans voor tolhuis: een verwijzing naar de historisch­e naam. Casello verraadt ook dat u er van de vele Italiaanse smaken zal kunnen proeven, maar een gewone pizzeria of pastatent is dit niet. De menukaart vermeldt ook klassieker­s uit de Franse keuken, maar die krijgen een elegante Italiaanse toets. En uiteraard hebben Caroline Van Den Dooren en Nathalie Delronge ook het interieur van dit restaurant, met ruim terras en tuin, naar hun hand gezet.

Tollenberg, interieur, design en lifestyle, Turnhoutse­baan 180 in Schilde. Heel dit weekend open.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Nathalie Delronge van Woonontwer­p Peter Deckers uit Heist-op-denBerg in de door haar ontworpen keuken van Tollenberg.
FOTO JAN AUMAN Nathalie Delronge van Woonontwer­p Peter Deckers uit Heist-op-denBerg in de door haar ontworpen keuken van Tollenberg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium