Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Diaken ontslagen omdat hij “wil parochiane­n volgt”

Vosberg-Lazernij weigert mee in Rupelkerk te stappen

-

Diaken Bert Hellebaut (57) kreeg het bericht van het bisdom dat hij eind deze maand niet langer in de parochie Vosberg-Lazernij aangesteld blijft. Hij wordt aan de deur gezet omdat hij, zoals zijn parochiane­n dat willen, niet mee in de Rupelkerk stapt.

Hellebaut is vanaf begin oktober geen diaken meer in parochieke­rk Vosberg-Lazernij. Via een schrijven van het bisdom kreeg de man zijn ontslag.

Het ongenoegen bij veel parochiane­n is groot. Ze vrezen dat dit het einde betekent van hun werking, inclusief de kerkelijke vieringen. “Het klopt dat het kerkbezoek, alsook het aantal beschikbar­e priesters, sterk terugloopt”, zegt Robert De Keyzer van de werkgroep liturgie. “Maar bij ons liep het niet zo’n vaart. Wij kunnen nog op eigen benen staan. De beslissing om een Rupelkerk op te richten, met eucharisti­evieringen kilometers verder in Boom, vinden we dan ook niet goed. Onze diaken volgde de wens van de parochiane­n om daar niet aan mee te doen, wat nu leidt tot zijn ontslag.” Eerder gingen de diverse parochiege­meenschapp­en van Rumst, Reet en Boom samen verder onder de noemer Rupelkerk Sint-Franciscus. De parochie Vosberg-Lazernij was in dit plaatje de dissident, iets waarover de andere kerken uit de regio bij het bisdom rapporteer­den. “Het resultaat is dat de bisschop een toch wel erg radicale beslissing nam”, vindt De Keyzer. “Sommigen willen een petitie starten of zelfs een bus inleggen om naar de bisschop te rijden om hem op andere gedachten te brengen.”

Herhaalde conflicten

Karl Anthonisse­n van de parochiera­ad zegt dat de beslissing van de bisschop gebaseerd is op eenzijdige informatie. “In de ontslagbri­ef staat dat die gestoeld is op herhaalde conflicten met de pastorale eenheid Rupelkerk. Van onze parochiege­meenschap is in de motivaBert tie geen sprake. We hopen dat we door onze inzichten te motiveren de beslissing te kunnen omkeren.” Harry Van Hooydonck, drijvende kracht achter de Rupelkerk en ook inwoner van de betrokken parochie, zegt dat de beslissing van de bisschop jammer maar onvermijde­lijk was. “In ieder geval hebben wij in deze totaal geen rol gespeeld. Wij zijn op hetzelfde moment als de diaken en het plaatselij­ke parochiete­am op de hoogte gesteld.”

Diaken Bert Hellebaut, die deeltijds ook nog les geeft aan de Karel de Grote-Hogeschool, wil slechts summier reageren. “Het klopt dat ik hier na 27 jaar dienst nog een hele tijd wou verder werken. Ik kan en wil op dit ogenblik alleen mijn dank uitspreken voor de vele steunbetui­gingen die ik vanuit alle lagen van de gemeenscha­p ontvang.”

 ?? FOTO JEF WIJCKMANS ?? Diaken Bert Hellebaut eerder dit jaar tijdens de eerste communievi­ering.
FOTO JEF WIJCKMANS Diaken Bert Hellebaut eerder dit jaar tijdens de eerste communievi­ering.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium