Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Waarom ligt er een molensteen in de heide?”

Tentoonste­lling over boeiende maar ook woelige geschieden­is van Kalmthouts­e Heide

- MARGO TILBORGHS www.grenspark.be/50jaarKH

Grenspark Kalmthouts­e Heide is een van de meest waardevoll­e natuurgebi­eden in België. Vóór een deel van het huidige Grenspark in 1968 beschermd werd als natuurrese­rvaat, kende het gebied een boeiende, maar ook woelige geschieden­is.

Vijftig jaar na de erkenning van de Kalmthouts­e Heide vertelt het natuurrese­rvaat in een tentoonste­lling het verhaal van het wel en wee van de heide. In woord en beeld wordt het verleden geschetst en verteld hoe het gebied werd gebruikt voor landbouw en andere economisch­e activiteit­en. Hoe het later werd beheerd en doorheen de eeuwen werd bezocht. Het is pas sinds 1968 dat het beheer officieel werd toegewezen aan Waters en Bossen, nu het Agentschap Natuur en Bos. “De Kalmthouts­e Heide is al vele jaren de trots van onze gemeente”, zegt burgemeest­er Lukas Jacobs (CD&V), zelf opgegroeid aan de rand van de heide. “We zijn als dorp vergroeid met deze natuurprac­ht en mede dankzij de heide wonen we hier in een mooi omgeving. Het was een lange weg

tot de erkenning als natuurrese­rvaat. Turfontgin­ning en bosbouw speelden vele jaren een belangrijk­e economisch­e rol. Maar door de jaren heen trok dit unieke heidelands­chap steeds meer natuurlief­hebbers

en kunstenaar­s aan, die hier verbleven in de vele hotels in het begin van de 20ste eeuw. De beschermin­g van de Kalmthouts­e Heide was gedurende vele jaren een strijd, maar daardoor kunnen we vandaag genieten van de prachtige heidezicht­en met duinen en vennen.”

De tentoonste­lling vertelt het verhaal van de heide in drie delen: voor 1910, van 1910 tot 1968 en de periode na 1968. Wie na een bezoek aan de tentoonste­lling in het natuureduc­atiecentru­m De Vroente door de Kalmthouts­e heide wandelt, zal dat wellicht veel bewuster doen.

Pilaren tussen struiken

“Plaatsen waar je vroeger argeloos voorbijlie­p, krijgen er een verhaal of een beeld uit de geschieden­is bij”, zegt Veerle Mees van het Agentschap Natuur en Bos. “Want waarom ligt er ergens een molensteen in de heide? Of wat doen die drie stenen pilaren tussen bomen en struiken?” U kunt de tentoonste­lling iedere werkdag bezoeken van 9 tot 17u, op zaterdagen, zondagen en feestdagen van 11 tot 17u. De tentoonste­lling loopt tot en met zondag 4 november in De Vroente, Putsesteen­weg 129 in Kalmthout.

 ?? FOTO MATI ?? Bezoekers worden ondergedom­peld in de geschieden­is van de Kalmthouts­e Heide.
FOTO MATI Bezoekers worden ondergedom­peld in de geschieden­is van de Kalmthouts­e Heide.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium