Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog niet gescheiden van Europa, wel bijna van vrouw

Britse ex-minister Boris Johnson gaat scheiden na 25 jaar huwelijk

- TOMMY HUYGHEBAER­T

Waren het de vele uren die hij spendeerde aan onderhande­lingen voor een harde Brexit, of toch de affaire te veel, zoals de tabloids suggereren? Zeker is dat Boris Johnson gaat scheiden van zijn vrouw. De excentriek­e Britse ex-minister en brexiteer, die genoemd wordt als de opvolger van premier Theresa May, was 25 jaar getrouwd.

Boris Johnson en Marina Wheeler – beiden 54 – lieten gisteren in een gezamenlij­ke mededeling weten dat ze na 25 jaar huwelijk aan het scheiden zijn. Ze zouden al maanden apart van elkaar leven. “Als vrienden zullen we de komende jaren onze vier kinderen blijven ondersteun­en. We zullen verder niet reageren”, klinkt het in de open brief.

Ontrouw

Het is niet de eerste keer dat het koppel met elkaar breekt. Dat was ook al het geval in 2004, toen de affaire van Johnson met schrijfste­r Petronella Wyatt uitkwam, en ook nog eens in 2010, na geruchten over een buitenecht­elijk kind met kunstconsu­lente Helen Macintyre. Telkens liet de advocate Johnson opnieuw toe in haar leven. Dit keer zal dat niet meer gebeuren. Toch niet volgens hun 25-jarige dochter Lara. Die zou op een feestje gezegd hebben dat haar vader een “egoïstisch­e klootzak” is waar haar moeder volledig klaar mee is na zo veel ontrouw. Marina Wheeler was destijds volgens de Britse media zelf de maîtresse van Boris Johnson. Die was tussen 1987 en 1993 getrouwd met Allegra MostynOwen, zijn lief van op de universite­it. Nog in het jaar van zijn scheiding hertrouwde hij met Marina Wheeler. De twee leerden elkaar kennen als leerlingen van de Europese school in Brussel.

Invloed op politieke carrière

Volgens kenners zal de scheiding en het onthullen van zijn nieuwe scheve schaats geen invloed hebben op de verdere politieke carrière van Boris Johnson. Hij werd ook twee keer tot Londens burgemeest­er verkozen, kort nadat zijn vorige misstappen bekend raakten. Een vertrouwel­ing van Johnson zei zelfs dat hij nu het nieuws naar buiten bracht om de schade te beperken. “Dan kunnen zijn vijanden het niet tegen hem gebruiken op het toppunt van de machtsstri­jd.”

Johnson blijft de favoriet om opvolger te worden van de Britse premier Theresa May. De vraag is of hij wel politiek even sterk blijft nu hij scheidt. Marina Wheeler was meer dan de vrouw van Johnson. Ze was ook zijn politieke vertrouwen­spersoon en adviseur.

 ?? FOTO REUTERS ?? Boris Johnson met zijn vrouw Marina Wheeler, die ook 25 jaar lang zijn politieke vertrouwen­spersoon en adviseur is geweest.
FOTO REUTERS Boris Johnson met zijn vrouw Marina Wheeler, die ook 25 jaar lang zijn politieke vertrouwen­spersoon en adviseur is geweest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium