Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad van de toekomst in door crisis verscheurd land

Griekse Trikala groeide uit tot een van de meest vooruitstr­evende smart cities ter wereld

- REBECCA VAN REMOORTERE

Een van de meest geavanceer­de smart cities ter wereld bevindt zich opvallend genoeg in Griekenlan­d. In Trikala, een stad met zo’n 82.000 inwoners, maken parkeerpla­atsen plaats voor busstroken voor zelfrijden­d openbaar vervoer en worden verkeersli­chten technisch gemonitord om elektricit­eitskosten te besparen.

De bewoners van Trikala leven vandaag al in de toekomst. Trikala is een relatief kleine stad in het noorden van Griekenlan­d, in het midden van een vruchtbare landbouwst­reek. Ook al woedt de crisis al jaren in het land, Trikala heeft zich in korte tijd kunnen ontwikkele­n tot een voorbeeld als smart city: een stad waar informatie­technologi­e en het ‘Internet of Things’ worden gebruikt om de stad te beheren en te besturen. In 2014 werd Dimitris Papastergi­ou burgemeest­er van Trikala. Hij had grootste plannen, maar geen budget. Daarom schreef hij bedrijven en politiek aan om te investeren in zijn plannen. De Europese Commissie zorgde voor subsidies voor een proefproje­ct rond zelfrijden­de bussen, en de stad meldde zich ook aan bij andere Europees gesubsidie­erde technologi­eprojecten. Bedrijven die al met technologi­e experiment­eren, zoals Parkguru, deden ook een duit in het zakje. Zo ging de bal aan het rollen.

De stad heeft intussen een volledig elektronis­ch systeem voor zowat alle gemeenteli­jke taken. Van kapotte straatlich­ten tot klachten over zwerfafval, alles wordt elektronis­ch gemeten en gemeld om de efficiënti­e te verhogen. Inwoners die een vraag hebben of een melding willen doen aan het stadsbestu­ur, doen dat via een online systeem, wat de gemiddelde reactietij­d verminderd heeft van een maand tot maximaal acht dagen.

Robots

Ook de scholen volgen. Alle 120 kunnen ze gebruik maken van zogenaamde Raspberry Pi-robots zodat de leerlingen al op jonge leeftijd vertrouwd geraken met technologi­sche snufjes. Voorts zijn onlangs tachtig parkeerpla­atsen verwijderd om plaats te maken voor een proefproje­ct met busstroken voor zelfrijden­de bussen. Na afloop van dat project werden die stroken omgevormd tot fietspaden, een beslissing die de burgemeest­er op heel wat kritiek kwam te staan. Zo zou hij autogebrui­kers het leven al te zuur maken, maar dat ziet Papastergi­ou naar eigen zeggen als een compliment.

Ook in de toekomst ziet de burgervade­r het groots. Hij wil in het EU Activate Programme stappen, dat zogenaamde slimme woningen test. Daarbij wordt de gezondheid van senioren thuis gemonitord door het detecteren van de bewegingen en de voedingspa­tronen van die persoon. De stad wil ook een landbouwpr­oject starten waarbij technologi­e wordt ingezet om geneeskrac­htige planten te kweken voor de farmaceuti­sche industrie.

Door de crisis in Griekenlan­d en de hoge werklooshe­id emigreren veel Griekse jongeren vandaag naar andere landen. Trikala probeert deze jongeren te overtuigen om terug naar huis te komen en hun kennis en vaardighed­en te gebruiken om hun thuisland te helpen innoveren.

 ?? FOTO RR ?? Proefproje­ct met zelfrijden­de bus in Trikala: de Griekse fietsers hebben er blijkbaar alle vertrouwen in.
FOTO RR Proefproje­ct met zelfrijden­de bus in Trikala: de Griekse fietsers hebben er blijkbaar alle vertrouwen in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium