Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Firenze verbiedt toeristen om te eten op straat

-

Firenze bindt de strijd aan met “de onbeleefde toerist”. Op het verkeerde moment een snack eten op straat kan je in de Italiaanse stad een boete van 500 euro kosten.

De toeristisc­he trekpleist­er Firenze probeert om te gaan met het immer stijgende massatoeri­sme en voert een nieuwe regelgevin­g in voor vier straten in de binnenstad. In de Via dei Neri, Piazzale degli Uffizi, Piazza del Grano en de Via della Ninna is het niet langer toegelaten om je als toerist even neer te zetten om een pizza of broodje te eten op straat. Volgens het stadsbestu­ur maken toeristen het zich te vaak gemakkelij­k op ongehoorde plaatsen zoals drempels van woningen, kerktrappe­n of winkelinga­ngen, ook omdat er niet voldoende banken in de buurt staan. Te veel toeristen laten bovendien hun afval achter op straat.

Wie ’s morgens een koffiekoek of in de namiddag een ijsje op straat wil eten, kan dat wel nog met een gerust hart doen. De nieuwe regelgevin­g geldt alleen op drukke momenten; van 12 tot 15u en van 18u tot 22u. De boetes voor een overtredin­g variëren van 150 tot 500 euro. Voorlopig is het snackverbo­d een tijdelijke maatregel, die na vier maanden wordt geevalueer­d.

Overal maatregele­n

Ook andere steden nemen maatregele­n om het massatoeri­sme leefbaar te houden voor de lokale bevolking. Amsterdam heeft onlangs de toerismebe­lasting verhoogd en het gebruik van onder meer watertaxi’s, Segways, bierfietse­n en paardenkoe­tsen aan banden gelegd. Venetië zette vorig jaar tijdens het verlengde weekend van 1 mei tijdelijke poorten voor toeristen om ze langs andere routes dan de lokale bevolking te sturen. In het centrum van Barcelona mogen dan weer geen nieuwe hotelkamer­s en toeristena­ppartement­en worden gebouwd.

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium