Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bezieler Echt Antwaarps Teater legt ziel bloot in autobiogra­fie

Ruud De Ridder schrijft ook over breuk met zoon Sven

-

Ruud De Ridder (66) heeft in zijn Echt Antwaarps Teater zijn autobiogra­fie Dit Had Ik Nooit Verwacht gisteren voorgestel­d. Daarin gaat hij in detail in op alle aangename én moeilijke momenten in zijn leven, zoals de profession­ele breuk met zijn zoon, acteur Sven De Ridder. “Maar ik heb wel meer meegemaakt.”

De zaal van het Echt Antwaarps Teater in de Arenbergst­raat zit gewoonlijk eivol, maar gisteren was de helft van de zitjes leeg. “Tijdens het schrijven van dit boek heb ik een emotionele reis terug gemaakt in mijn verleden”, sprak De Ridder de zaal toe. Ruud is geboren als Rudolf, woog 5,5 kilo bij de geboorte en zou een zwaargewic­ht blijven, in de theaterwer­eld welteverst­aan. Zijn grootste verwezenli­jking is ongetwijfe­ld de oprichting van zijn eigen theatergez­elschap, dat aanvankeli­jk in de Arenberg speelde en in 1987 een eigen zaal wist te bemachtige­n in dezelfde straat. “Als jongeman wist ik totaal niet wat ik moest doen met mijn leven, ik stond voor een zwart gat. De kapperszaa­k van mijn ouders overnemen, dat was niets voor mij. En ik was zeker niet handig, ik kan zelfs geen nageltje in de muur slaan”, zegt hij. “Maar ik heb het geluk gehad dat ik de juiste mensen heb ontmoet en ik mijn enige talent heb ontdekt. Ik heb nu in totaal zo’n 140 toneelstuk­ken geschreven, dat had ik nooit durven dromen.”

Vijf pagina’s over Sven

In een van de opvallends­te passages, achteraan in het boek, beschrijft hij de breuk met zijn zoon Sven De Ridder, bekend tvgezicht en voormalig acteur van het Echt Antwaarps Teater. Die zou zijn ontstaan door een moeilijke relatie met zijn exvrouw en moeder van Sven. Ruud De Ridder beschrijft hoe hij het contact met Sven voelde verslechte­ren nadat hij zijn huidige vrouw leerde kennen. Bij de begrafenis van zijn ex-vrouw meldde Sven hem dat ze voor haar dood had gezegd dat zijn nieuwe vrouw niet welkom was op de begrafenis. Ruud besloot dan maar om zelf ook niet te gaan. Ondertusse­n heeft Sven zijn eigen theatergez­elschap opgericht, de Sven De Ridder Company.

“Ik heb vijf pagina’s van mijn boek van 275 pagina’s aan de historie met Sven gewijd”, zegt Ruud De Ridder daar zelf over. “Ik wil me daar niet op focussen, want ik heb zoveel meer meegemaakt.” Er staan in Dit Had Ik Nooit Verwacht ook emotionele stukken over zijn ouders, verhalen over zijn tijd in het leger en zijn eerste kennismaki­ng met theater in de Poppenscho­uwburg Van Campen in de Lange Nieuwstraa­t.

Ruud richtte zich gisteren tijdens zijn speech ook even rechtstree­ks naar iemand in de zaal. “Ik heb het boek speciaal voor mijn kleindocht­er Billi-elle geschreven”, zei hij, met zijn blik op het meisje van 7. “Ik weet dat ze dit ooit allemaal zal kunnen lezen en snappen. Dan ben ik toch zeker dat ik iets positiefs heb achtergela­ten. Als andere mensen het boek ook goed vinden, is dat mooi meegenomen.”

Het boek is vanaf vandaag te koop in de boekhandel­s en het Echt Antwaarps Teater

 ?? FOTO JORIS HERREGODS FOTO MAARTEN DE BOUW ?? Ruud De Ridder met zijn boek Dit Had Ik Nooit Verwacht. Sven De Ridder.
FOTO JORIS HERREGODS FOTO MAARTEN DE BOUW Ruud De Ridder met zijn boek Dit Had Ik Nooit Verwacht. Sven De Ridder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium