Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tips om je huis kidsproof te maken

Jonge ouders kennen het fenomeen ongetwijfe­ld: zoon- of dochterlie­f begint te stappen en plots lijkt je woning volstrekt ongeschikt voor kinderen. Voor je halsoverko­p op zoek gaat naar een nieuw huis of appartemen­t, lees eerst even dit.

-

VEILIGE PLEK VOOR PEUTERS

Valpartije­n, zich stoten of snijden, handjes of voetjes die klemzitten en brandwonde­n: volgens Kind & Gezin zijn het de vaakst voorkomend­e ongevallen met jonge kinderen. En die vinden meestal thuis plaats. Je woning kindvriend­elijk maken begint dus met een heuse risicoanal­yse: waar kan je kind opklimmen en vanaf vallen, aan welke oneffenhed­en in de vloer, aan de muur of de meubels kan het zich bezeren, en aan welke scherpe hoeken kan het zich stoten? Zorg er ook voor dat je kind zich niet kan verbranden, snijden of in contact kan komen met giftige stoffen. Plaats microgolfo­vens, automatisc­he aanstekers, messen en scharen, schoonmaak­middelen en andere chemische producten dus altijd buiten handbereik.

ZEVEN QUICK WINS

Met deze relatief eenvoudige ingrepen loopt je junior ontdekking­sreiziger al heel wat minder risico.

1. Maak vast wat los zit. Werk snoeren en kabels weg in goten zodat je kind er niet kan over struikelen. Kies voor stabiele meubelen die niet gemakkelij­k omvallen en zet kasten en rekken bij voorkeur vast in de muur. Bevestig ook je televisiet­oestel aan de muur of werk het weg in een veilige kast. Berg je spullen – zeker die waar je kind zich aan kan bezeren – zo veel mogelijk op in kasten die je volledig kan sluiten.

2. Hebben je salontafel of lage kastjes scherpe hoeken, scherm ze dan af met zachte opzetstukj­es, haal ze (tijdelijk) weg of vervang ze door meubels met ronde vormen of van zacht materiaal.

3. Plaats hekjes onderaan en bovenaan de trappen. Zorg ervoor dat ze hoog genoeg zijn, zodat je kind er niet overheen kan kruipen, en dat ze stevig vast staan. 4. Deuren en schuiven kan je voorzien van deurklemme­n of -sloten: zo kunnen vingers en handjes niet gekneld raken en blijft je huisraad netjes in de kast.

5. Leg antislipma­tjes in je bad of je douche. En op de badkamervl­oer, tenzij je al koos voor ruwere antislipte­gels natuurlijk.

6. Dek stopcontac­ten af of plaats kindvriend­elijke wandcontac­tdozen.

7. Maak van de gelegenhei­d gebruik om je oude kranen te vervangen door thermostat­ische mengkranen. Sommige exemplaren kan je blokkeren op een bepaalde temperatuu­r, zodat er nooit heet water uitkomt.

MAAK JE INTERIEUR INTERESSAN­T VOOR KINDEREN

Veiligheid is één zaak, maar gezellighe­id is natuurlijk ook belangrijk. Bovendien kan je je interieur interessan­ter maken voor kinderen door speelse en kleurrijke elementen toe te voegen. Een krijtwand waar ze op kunnen schrijven en tekenen, een zithoekje met kleurrijke kussens en speeltjes, of een speelplekj­e in de buurt van de keuken waar ze zelf kunnen koken terwijl papa of mama het eten klaarmaken.

DE INTERIEURF­AVORIETEN

Wat vinden kinderen leuk? Met de volgende interieure­lementen kunnen ze uren zoet zijn. Zachte tapijtjes en kussens om op te spelen, te kruipen of even uit te rusten. Muurdecora­tie in opvallende kleuren: een geschilder­d patroon, muursticke­rs, een magnetisch­e wand met kleurrijke magneetjes, een krijtwand… Een huisje of tentje waarin ze zich kunnen verstoppen om met hun favoriete speelgoed te spelen. Een knutselhoe­kje met een kleine lessenaar of een tafeltje en een stoeltje om te tekenen, kleuren, stickers kleven…

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium