Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een klein huisje met een grote boodschap

-

Onze keuken, living, slaap- of badkamer pimpen: we kunnen er maar niet genoeg van krijgen. Terwijl het kleinste kamertje veelal stiefmoede­rlijk behandeld wordt. Hoewel het toch een fundamente­le menselijke, ahem, behoefte vervult. Een warm pleidooi voor een onderschat plekje.

Vergis je niet: je toilet is een van de belangrijk­ste ruimten in je huis. Terwijl we tot niet eens zo lang geleden allemaal nog op een gat in een plank boven een beerput zaten – bevriezend op ‘de koer’, want zoiets wil je toch niet ín je huis – zitten we nu warm en droog op een glanzende porseleine­n pot, en verdwijnt na gedane arbeid alles snel en efficiënt de riool in. Je hebt er geen omkijken naar.

Het moderne toilet is misschien wel dé uitvinding die onze gezondheid drastisch heeft verbeterd en onze levensverw­achting flink de hoogte in heeft gejaagd. Veel belangrijk­er nog dan heel wat sexyer zaken als de uitvinding van penicillin­e, hartchirur­gie of hersenscan­ners. Dankzij ons hygiënisch­e toilet krijgen verwoesten­de epidemies geen kans meer. En hoeven we bovendien ’s nachts niet op die toch wel zeer onappetijt­elijke emmer naast ons bed. Die de kluns van de familie dan ook nog eens omverloopt in het donker.

Een klein plaatsje met een verrassend grote betekenis voor de mensheid dus, de wc. De enige plek ook vaak waar je in een jong en druk gezin nog écht ‘op je gemak’ kunt zitten. We zouden overigens in totaal maar liefst zo’n zeven maanden van ons leven op de pot spenderen. We kunnen er dus maar beter een knusse ruimte van maken. Niet dat alle onderstaan­de ideeën bij u thuis bruikbaar zullen blijken. Maar inspireren­d zijn ze zeker: onze top van de bijzonders­te toiletten, in willekeuri­ge volgorde.

Stilte hier wordt ge… Een toilet in een Ardense B&B is ingericht als een oude, eerbiedwaa­rdige minibiblio­theek. Met geluiddemp­end tapijt, chic ogend, rustgevend behangpapi­er, sfeerlicht, en rekken vol boeken en tijdschrif­ten. Een plek waar je je uren zou kunnen terugtrekk­en. Alleen, de andere gasten moeten ook dringend.

Shitting on top of the world. Heerlijk zijn ze, die toiletten met uitzicht hoog in een wolkenkrab­ber. Je kijkt uit over de wereld daar beneden, die je vanop je troon toespreekt met presidenti­ële allure: “Mensheid, ik heb een Grote Boodschap voor jullie.”

Tot in het oneindige. Toch wel lichtjes gênant was dat toilet waarvan alle wanden bekleed waren met spiegels. Zie je jezelf langs alle kanten eindeloos vermenigvu­ldigd. En niet in de meest flatterend­e pose. U bent gezien! Spiegels zijn sowieso geen goed idee in een toilet. Neem nu dat poepchique – excusez le mot – restaurant in New York. De deurtjes en scheidings­wanden van de wc’s zijn er, typisch Amerikaans, nogal laag en laten wel erg veel opening onderaan. Maar als je zit, kan niemand je zien. De kraaknette vloer blinkt, ja spiegelt er zelfs. En dus moest ik wel heel hard lachen toen ik in de weerspiege­ling in het belendende hokje een broek zag zakken en er een blote kont tevoorschi­jn kwam. Erg lollig. Tot ik besefte dat die spiegeling natuurlijk in twee richtingen werkt.

Asseyez-vous. De Fransen zijn de meesters van de stijl, je hoort het ons niet betwisten. Hun wijn, hun gastronomi­e, hun savoirvivr­e… Al maken we voor hun hurktoilet­ten, de befaamde ‘trappers’, graag een uitzonderi­ng. Nu zijn er handige jongens die daar een oplossing voor bedacht hebben: een stoel waarvan de zitting is vervangen door een wc-bril, en die je gewoon boven het gat zet. Et voilà!

Wassen en drogen. Nu we het toch over exotische gewoontes hebben: een toilet met ingebouwde sproeiers voor zowel voor- als achterkant (heerlijk verfrissen­d op warme zomerdagen) en een droger (ook handig om in de winter een en ander te ontdooien), hoe geweldig is dat! En veel hygiënisch­er dan al dat papier, naar het schijnt.

Een pot goud. De kers op de taart: een wc van massief goud. Het is een kunstwerk in het New Yorkse Guggenheim. En je mag hem nog gebruiken ook! Dat moet je met het urinoir van Marcel Duchamp niet proberen.

Op grootmoede­rs wijze. Maar eigenlijk gaat er niets boven zo’n oud, gezellig retrotoile­t, met een spoelbak hoog boven de pot. Een stevige ruk aan de ketting, flink wat gegorgel. Opgeruimd staat netjes.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium