Gazet van Antwerpen Stad en Rand

5 tips om bouwproble­men te vermijden

-

Bouwen of renoveren is een complex proces dat helaas ook weleens verkeerd loopt. Vertraging­en, grote gebreken of onenigheid met de aannemer kun je maar beter voorkomen. Maar hoe doe je dat? En wat als het toch in het honderd loopt? 1 KIES PROFESSION­ALS

Ga niet over een nacht ijs bij de keuze van een architect of aannemer. Een echte vakman is trots op zijn werk en zal je zonder problemen spontaan referentie­s geven. Controleer bij eerdere opdrachtge­vers of deze projecten vlot verlopen zijn. Check zeker de beroepsbek­waamheid van de aannemer via de Kruispuntb­ank van Belgische Ondernemin­gen, die je kunt doorzoeken op de site economie.fgov.be. Op checkinhou­dingsplich­t.be kom je te weten of de aannemer vrij is van fiscale en sociale schulden. De inhoudings­plicht geldt alleen voor bedrijven, maar het geeft je als particulie­r toch een idee van de financiële betrouwbaa­rheid van de aannemer. Het is ook een voordeel om met een plaatselij­ke architect of aannemer te werken, die kan gemakkelij­ker langskomen en weet wat wel en niet toegelaten is in de buurt.

2 VOLG DE WERKZAAMHE­DEN OP

Vertrouw niet blindeling­s op de architect en aannemers: een foutje is snel gemaakt. Volg daarom zelf de werkzaamhe­den nauwkeurig op en ga regelmatig kijken op de werf, zelfs als je koos voor een sleutel-op-de-deurbedrij­f. Ontdek je een gebrek? Meld dit dan zo snel mogelijk, zodat de aannemer de kans heeft om zijn fout te herstellen. Is hij hiertoe niet bereid, dan kun je de betaling inhouden. Als contractue­el een betaling in schijven is afgesproke­n, schort dan tijdelijk de betaling van deze schijf op. Dit moet uiteraard wel in verhouding staan tot de herstellin­gskosten van het gebrek. Stort eventueel het desbetreff­ende bedrag op een geblokkeer­de rekening zodat de aannemer weet dat je wel in staat bent om het te betalen en het probleem niet als excuus gebruikt om de betaling uit te stellen.

3 SPREEK EEN DUIDELIJKE TIMING AF

Maak duidelijke afspraken over de startdatum, de uitvoering­stermijn en de boeteclaus­ules bij niet-naleving. De wet bepaalt geen maximumter­mijn, het is dus belangrijk om dit van in het begin nauwkeurig vast te leggen in het aannemings­contract. Vaak wordt de termijn vermeld in minder voorspelba­re ‘werkdagen’ in plaats van ‘kalenderda­gen’. Een aannemer mag maximaal 219 dagen per jaar werken en deze werkdagen kunnen door weerverlet opschuiven. Zware regen, een hevige wind die de stabilitei­t van een kraan bedreigt of een te hoge/lage temperatuu­r zijn gegronde redenen voor de aannemer om de werken uit te stellen. Hij kan er niet aan doen als de uitvoering­stermijn dan overschred­en wordt. Dat geldt uiteraard ook wanneer je last minute aanpassing­en of veel extra werken vraagt.

4 VRAAG EEN SCHRIFTELI­JKE OPLEVERING

Valt het bouwprojec­t onder de wet-Breyne (verkoop op plan), dan is een oplevering in twee fases met schrifteli­jk verslag verplicht. Is de wet-Breyne niet van toepassing, laat dan toch in de aannemings­overeenkom­st opnemen dat een schrifteli­jk verslag van de oplevering gemaakt moet worden. Vraag ook een vooropleve­ring, zodat je tekortkomi­ngen aan de woning voor de eigenlijke oplevering al kunt laten herstellen. Na de oplevering stopt de bouwoveree­nkomst en kun je de aannemer alleen nog aansprakel­ijk stellen voor verborgen gebreken. Met de wet-Breyne vindt op het einde van de werken de voorlopige oplevering plaats. Pas een jaar later volgt de definitiev­e oplevering, zodat je als koper de kans krijgt om de woning tijdens alle seizoenen uit te proberen.

5 DOE EEN BEROEP OP DE VERZOENING­SCOMMISSIE

Heb je een conflict met een architect of aannemer en geraak je er niet uit? Dan is er nog een sneller en goedkoper alternatie­f voor de rechtbank: de verzoening­scommissie bouw. Alle partijen moeten akkoord zijn om het geschil aan de commissie voor te leggen. Het is aan te raden om deze clausule al meteen in de aannemings­overeenkom­st op te nemen. Bij een geschil roept de commissie alle betrokken partijen bij elkaar en stelt ze een deskundige-verzoener aan die het probleem ter plaatse gaat onderzoeke­n. Zelfs als de verzoening mislukt, stelt de deskundige-verzoener een bindend technisch verslag op. Het plaatsbezo­ek en de opmaak van het proces-verbaal van verzoening of het verslag kosten 200 euro exclusief btw, in gelijke delen te betalen door de betrokken partijen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium