Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Help, ik ben overbodig

-

Welke plichten hebben de clubs?

“Onder bepaalde voorwaarde­n kan een speler naar de B-kern verwezen worden”, zegt Stijn Boeykens, secretaris van spelersvak­bond Sporta. “In de overeengek­omen CAO staat dat een speler recht heeft op groepstrai­ningen onder een gediplomee­rde UEFA-trainer. Bij een ploeg waarvoor hij speelgerec­htigd is. Alles jonger dan een beloften- of B-ploeg is dus verboden. Iemand verplicht individuee­l laten trainen, mag ook niet, tenzij er gegronde medische redenen in het spel zijn. Ook moet de speler in kwestie toegang blijven krijgen tot de kleedkamer­s en moet hij dezelfde kledij krijgen als alle andere spelers. De trainingsu­ren moeten ook vastgelegd worden binnen de uurrooster­s die in het arbeidsreg­lement zijn opgenomen en dienen op voorhand gecommunic­eerd te worden.”

Welke plichten hebben de spelers?

“Een speler moet de trainingen en eventuele wedstrijde­n respectere­n en moet dus ‘arbeid verrichten’ en komen opdagen, tenzij hij medisch niet geschikt zou zijn. Een speler kan disciplina­ir gesanction­eerd worden als hij zijn contractue­le verplichti­ngen niet nakomt. Een verwijzing naar de B-kern is een optie, maar dat is dan altijd van beperkte duur. Bij een herhaalde lichte fout of een zware inbreuk zou de club van haar kant zelfs contractbr­euk kunnen inroepen.”

Hoe verloopt de procedure?

“Als een speler verplicht wordt om individuee­l te trainen, kan Sporta tussenbeid­e komen. Dan zullen wij in eerste instantie de club in gebreke stellen en brengen wij de Pro League op de hoogte. Zij moeten de club dan tot de orde roepen. Als er geen verzoening mogelijk is, kan er in extreme gevallen een deurwaarde­r aangesteld worden. De speler in kwestie zou dan contractbr­euk kunnen inroepen en een verbreking­svergoedin­g kunnen claimen bij de Arbeidsrec­htbank.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium