Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bert Dockx

BERT DOCKX VR 14/09, DO 08/11, ZA 15/12 | DE STUDIO | ANTWERPEN | WWW.DESTUDIO.COM

- GUNTER JACOBS

Bert Dockx is niet de nieuwe ‘artist in residence’ van De Studio, maar toch: dit najaar speelt hij er in drie hoedanighe­den. Later met zijn groepen Dans Dans en Flying Horseman, vrijdag al om zijn gloednieuw­e soloalbum Transit te presentere­n. “Voorlopig heb ik zin om al die projecten aan de gang te houden”, zegt de zanger-gitarist.

“Ik heb gewoon zin om daar eens te spelen”, verduideli­jkt Bert Dockx zijn nakende hattrick in De Studio. “In Het Bos, Trix of De Roma optreden, is ook altijd leuk. De Studio is een fijne zaal waar ik zelf al heel wat concerten heb gezien. Daarom ga ik graag op hun vraag in. Enkele keren op eenzelfde plek terugkeren, beïnvloedt bovendien de vibe van een optreden.”

Vrijdag krijgt De Studio alvast de live-première van Transit, de plaat die Dockx dit weekend onder zijn eigen naam uitbrengt. “Transit is in veel opzichten een speciaal album”, legt de Antwerpse zanger-gitarist uit. “Tijdens mijn solo-optredens ben ik de afgelopen tien jaar gaandeweg meer covers beginnen te spelen. Daaruit heb ik nu een selectie gemaakt.”

Op Transit eigent Bert Dockx zich klassieker­s toe van uiteenlope­nde groten, zoals Fleetwood Mac, Joy Division, Bruce Springstee­n, Nina Simone en Bob Dylan. Opmerkelij­k genoeg klinkt het resultaat minstens zo persoonlij­k als het eigen werk dat hij met Dans Dans en Flying Horseman creëert. “Dat hebben al meer mensen opgemerkt. Ik vind dat wel een compliment, hoewel ik Dans Dans en Flying Horseman ook persoonlij­k vind klinken.”

“Lang voelde ik geen behoefte om deze covers uit te brengen, ook al bleven mensen me daartoe aansporen. Nu ik ze heb opgenomen, ben ik verrast hoe intiem deze interpreta­ties klinken en hoe dicht ze bij mij liggen. Pas nu heb ik door dat ik een bepaald kleurenpal­et gebruik dat mij doet afwijken van de typische singer-songwriter.”

Dockx vertelt dat hij enkel songs wou opne- men waarmee hij iets interessan­ts kon doen. “Shadowplay heeft een heel andere sfeer dan het origineel van Joy Division. I’m on Fire klinkt ook heel anders dan bij Bruce Springstee­n. De relatie die ik met de originelen heb, is heel uiteenlope­nd. Als jonge tiener was ik gek van Springstee­n, maar sindsdien luister ik er nog amper naar. En het instrument­ale Albatross van Fleetwood Mac vind ik fantastisc­h, maar verder heb ik weinig met die groep.”

Geen hommage

“Deze keuzes zeggen dus niet veel over mij, behalve dan dat het allemaal nummers zijn waar ik op een bepaald moment in mijn leven iets aan heb gehad. De meeste van mijn favoriete componiste­n heb ik niet eens gecoverd, omdat het me niet lukte om er iets mee te doen. Vandaar: wel Joy Division en Townes Van Zandt, maar bijvoorbee­ld niet Tom Waits, Neil Young, Robert Wyatt, Thelonious Monk, Brian Eno of Ornette Coleman.” Noem Transit dus vooral geen hommage aan zijn favoriete songschrij­vers, benadrukt Dockx. Een vrolijke meezingpla­at is het evenmin geworden. “Wie mijn andere platen kent, weet dat ik nogal neig naar duistere, weemoedige of dreigende muziek. Dat had ik lang zelf niet door, al ben ik me er natuurlijk wel van bewust dat ik geen heel vrolijke dingen maak. Pas bij het beluistere­n van deze plaat heb ik vastgestel­d dat mijn versies vaak een pak donkerder zijn dan de originelen.”

Een groot idee mag er dan niet achter zitten, Transit zegt wel iets over de muzikale veelvraat die Dockx is. Tegenwoord­ig luistert hij naar eigen zeggen vooral naar jazz, elektronic­a en niet-westerse muziek. “Maar solo zing ik graag, waardoor ik automatisc­h bij songs terechtkom. Covers liggen me daarbij gemakkelij­ker. Voor mij is bijvoorbee­ld Bob Dylan helemaal niet heilig. Als ik de goesting voel om met een bepaald nummer iets te doen, dan gaat mij dat niet tegenhoude­n. Met andermans materiaal bezig zijn, voelt bevrijdend. Ik zet veel meer druk op mezelf als ik met eigen muziek bezig ben. Dit klinkt misschien pretentieu­s, maar velen brengen eigen muziek die minder origineel en fris klinkt dan deze covers.”

Geen heimwee

“Zijn oudste muzikale liefdes”, noemt Dockx de covers van de minstens drie decennia oude songs op Transit. “Maar nostalgie speelt hierbij niet mee. Ik heb zeker geen heimwee naar andere tijden. Maar ik vind het niet meer dan normaal dat ik slechts voor een klein deel naar nieuwe muziek luister. In trends ben ik sowieso niet geïnteress­eerd en op het vlak van gitaarmuzi­ek wordt al bijna twintig jaar niets interessan­ts meer gemaakt. Elektronis­che muziek vind ik wel boeiend, maar dat staat te ver van mijn bed om zelf iets mee te doen.”

Hoe dit solo-uitstapje zich verhoudt tot Dans Dans en Flying Horseman, de bewierookt­e groepen waarmee Dockx later dit jaar in De Studio passeert? “Artistiek zijn dat in mijn hoofd duidelijk afgebakend­e projecten. Een hiërarchie is er niet. Momenteel werk ik aan een nieuwe plaat van Flying Horseman en ben ik ook begonnen met een nieuwe, instrument­ale jazzgroep; Ottla, met twee drummers, contrabas, twee saxen en gitaar. Voorlopig heb ik zin om al die projecten aan de gang te houden.

Die aanpak ligt mij.”

‘‘Het klinkt misschien pretentieu­s, maar velen brengen eigen muziek die minder fris en origineel klinkt dan mijn covers.’’

 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Bert Dockx in De Studio: “Enkele keren op dezelfde plek terugkeren, beïnvloedt de vibe van een optreden.”
FOTO PATRICK DE ROO Bert Dockx in De Studio: “Enkele keren op dezelfde plek terugkeren, beïnvloedt de vibe van een optreden.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium