Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Films en series om voor te gaan zitten

-

Jack Ryan, de nieuwste achtdelige adaptatie van de boeken van Tom Clancy, brengt spectacula­ire actie naar Amazon Prime. Helaas is die zo clichémati­g dat de serie wel uit een ander tijdperk lijkt te komen.

Het lijkt een rare keuze voor de hoofdrol in een serie over CIAagent Jack Ryan: John Krasinski, de acteur-regisseur die we vooral kennen als de sarcastisc­he goedzak Jim Halpert uit de Amerikaans­e versie van The Office. Maar het werkt wonderwel, omdat Ryan “een wolf in schaapsvac­ht” is, zoals een Franse agente hem in aflevering drie beschrijft. Iemand die meer weet en kan dan je hem zou nageven.

Nu is Jack Ryan niet zomaar een geheim agent, maar zowat de Amerikaans­e James Bond. Het hoofdperso­nage uit een dozijn boeken van Tom Clancy groeide daarin uit van marinier tot directeur van de CIA, en zelfs Amerikaans president. En dus kent u hem ook van een dozijn films, gaande van The Hunt For Red October tot Air Force One. Amazon – nog steeds wanhopig op zoek naar een eigen publiekstr­ekker voor Prime Video – pompt massa’s geld in deze reeks, die Ryan in de begindagen van zijn carrière bij de CIA toont. De serie ziet er bijgevolg fantastisc­h uit. De eerste aflevering­en staan bol van de explosies, vechtscène­s en rondvliege­nde kogels. De zelfmoordt­erroriste die zich opblaast doet dat in het echte Parijs, niet in een nagebouwd decor in een loods in LA.

Op dat vlak is Jack Ryan dus van het nodige testostero­n bedeeld. Net als een nukkige, geharde collega (Wendell Pierce als divisiehoo­fd James Greer) die met frisse tegenzin “een nieuwe 9/11 moet voorkomen.” Clichés te over kortom, al probeert de reeks zich daar tegen te wapenen: de terroriste­n blijken een gezin te hebben en spreken uitsluiten­d Arabisch of Frans, de Amerikaans­e dronepiloo­t die vanaf duizenden kilometers verder terroriste­n opblaast, worstelt met een schuldgevo­el.

Maar uiteindeli­jk is Jack Ryan in hetzelfde bedje ziek als andere Amerikaans­e actiereeks­en: torenhoge clichés, opgeklopt patriottis­me en weinig ruimte voor nuance. De slechterik­en zijn nog steeds slecht, en de VS zijn het morele kompas van de wereld. Daardoor lijkt Jack Ryan haast uit een ander tijdperk te komen, toen we nog ademloos naar zulk Amerikaans machtsvert­oon gaapten. Hoogst vermakelij­k, maar wie gelooft dat nog na de eindeloze oorlog in het Midden-Oosten en met die oranjekleu­rige man aan het roer?

Jack Ryan, nu te zien op Amazon Prime Video

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium