Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe partij van Abou Jahjah komt in Antwerpen op

Politieke opvolger van Arabisch Europese Liga Be.One komt op in Antwerpen en zes districten en voor provincie

-

De partij Be.One van Dyab Abou Jahjah komt op 14 oktober op voor de Antwerpse gemeentera­ad en in zes districten, en voor de provincier­aad. De politieke nazaten van de voormalige Arabisch Europese Liga (AEL) zijn lijsttrekk­er Karima Arektoute en de nummer twee Ümüt Ozturk.

Na onder meer Mechelen, Gent, Beringen en Sint-Niklaas komt Be.One ook op in Antwerpen. Deze nieuwe politieke partij is het initiatief van Dyab Abou Jahjah, de voormalige voorzitter van de AEL (zie kader). De beweging kreeg al in 2003 een politieke vertaling met Resist, een samenwerki­ng tussen de AEL en de PVDA, en in de Moslim Democratis­che Partij (MDP) in 2004. Beide partijen bleken geen electoraal succes. Ze haalden in de kieskring Antwerpen respectiev­elijk 0,9% en 0,27% van de stemmen.

Met Be.One doet voorzitter Abou Jahjah een nieuwe poging en dus ook in de stad waar de AEL vooral actief was. “Met Resist en de MDP wensten we toen vooral een signaal te geven”, zegt Abou Jahjah. “Vergeet ook niet dat wij toen als AEL zwaar werden gecriminal­iseerd. We hadden nooit de illusie dat we zetels zouden halen. Toch behaalde ik toen met Resist 4.700 voorkeurst­emmen, de meeste van alle kandidaten met allochtone achtergron­d.”

Be.One is volgens Abou Jahjah meer dan een signaal, maar een daadwerkel­ijk politiek langetermi­jnproject. Zo zijn de gemeentera­adsverkiez­ingen een opstap naar de nationale verkiezing­en in mei 2019. “En we gaan lijsten hebben voor alle niveaus”, zegt Abou Jahjah.

Teleurgest­eld De reden om in Antwerpen met een lijst te komen is volgens hem dezelfde als in de andere cen-

trumsteden. “De mensen van allochtone afkomst zijn teleurgest­eld in de klassieke politieke partijen”, zegt de Be.One-voorzitter. “Zeer lang geloofden de mensen de beloftes van partijen over gelijke rechten en tegen discrimina­tie. Toen die echter aan de macht waren, werden die beloftes gebroken. Het geduld van de mensen is nu op. En dan sta je voor twee keuzes. Of je wordt cynisch en trekt je terug of je onderneemt zelf actie. Wel, wij kozen met Be.One voor het laatste.”

De afgelopen vijftien jaar is het politiek landschap veranderd. Zo goed als alle Antwerpse partijen onderstrep­en de diversitei­t op hun lijsten. Daarnaast is er Democratis­ch-Solidair Appèl, opgericht door voornameli­jk jonge mensen met allochtone achtergron­d. Het politieke speelveld naar deze groep kiezers is zeer druk bezet. “En ik wens D-SA alle succes toe”, zegt Abou Jahjah. “Alleen heeft dat een andere politieke kleur dan wij. Onze kiezers stemden in het verleden sp.a, PVDA en Groen. Hen gaan we overtuigen om op ons te stemmen.”

Gelijkheid en diversitei­t

Volgens Antwerps lijsttreks­ter Karima Arektoute (voormalig internatio­nal salesmanag­er, 37) is het niet omdat partijen gekleurde kandidaten hebben, dat ze ook echt voor gelijkheid en diversitei­t staan. “Het zijn meestal kandidaten die geen enkele of zeer weinig slagkracht hebben binnen hun partij”, zegt ze.

Abou Jahjah woont al enkele jaren in Brussel, dus wordt de lijst getrokken door relatief onbekende mensen. “Misschien voor het grote publiek, maar onderschat de netwerken in het middenveld van Karima en Ümüt niet”, zegt de voorzitter. “Die zijn groter dan mijn netwerk. Karima en Ümüt zijn sleutelfig­uren. Bovendien is

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ?? Karima Arektoute (midden) met haar nummer twee Ümüt Ozturk (links) en Be.One-voorzitter Dyab Abou Jahjah.
Karima Arektoute (midden) met haar nummer twee Ümüt Ozturk (links) en Be.One-voorzitter Dyab Abou Jahjah.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium