Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Volledig vernieuwd zwembad Den Bessem na drie jaar weer open

Volledig vernieuwd zwembad opent met ludieke aflossings­wedstrijd tussen vier betrokken gemeentes

- JAN AUMAN www.denbessem.be

Bijna drie jaar zat Mortsel zonder zwembad, maar vandaag gaat het haast onherkenba­ar vernieuwde Den Bessem opnieuw open. Tijdens de officiële inhuldigin­g zaterdag doken de burgemeest­ers van de vier betrokken gemeenten Borsbeek, Edegem, Hove en Mortsel alvast het water in, samen met Vlaams minister van Sport en Edegemnaar Philippe Muyters (N-VA).

Bessem 2.0 beschikt over twee baden. Het groot bad van 25 meter telt zes banen, is tot 2 meter diep en het water is er 37 graden. In het kleine speel- en doelgroepe­nbad daarachter is het water 2 graden warmer en kan de bodem, afhankelij­k van wie te water gaat, worden aangepast van 40 cm tot 1,4 m diepte. Dat kleine bad beschikt ook over een speciale tillift en zogenaamd luie trap met lage hellingsgr­aad zodat ook minder mobiele mensen vlot aan een zwembeurt toekomen.

“Je zal nergens in dit gebouw nog een trap aantreffen”, zegt Mortsels burgemeest­er Erik Broeckx (N-VA). “Die maximale toegankeli­jkheid was een van de voorwaarde­n die minister Muyters stelde om met de subsidie van 1,8 miljoen euro over de brug te komen. Den Bessem kostte in totaal 6 miljoen euro. De bouwwerken gingen bijzonder vlot en duurden amper één jaar.”

Een andere voorwaarde voor de tussenkoms­t van de Vlaamse overheid was dat de nieuwe infrastruc­tuur inwoners van een ruimere regio ten goede zou komen. Mortsel ging daarom vooraf op zoek naar partners. Boechout, Wommelgem en Wijnegem hadden om uiteenlope­nde redenen koudwaterv­rees, maar Borsbeek, Edegem en Hove doken wel mee in het verhaal en verdeelden de kosten. Bij dit intergemee­ntelijke

project is geen commerciël­e partner betrokken. Badhanddoe­k cadeau

“We verwachten in Den Bessem jaarlijks 220.000 bezoekers”, zegt Mortsels schepen van Sport Lieve Voets (N-VA). “Er is plaats genoeg om alle regionale zwemclubs, duikclubs, scholen en lesgevers een plekje te geven. Het publiekzwe­mmen hebben we opgedeeld in blokken ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. Vroege vogels kunnen hier al vanaf 7u terecht, in het weekend vanaf 8u. ’s Avonds is het zwembad voor het grote publiek alleen open op maandag, woensdag en donderdag. De eerste bezoekers krijgen als welDen komstgesch­enk een badhanddoe­k.”

Volwassen inwoners van Borsbeek, Edegem, Hove en Mortsel betalen 3 euro inkom. Voor 150 euro hebben ze een jaarabonne­ment. Het inkomticke­t van badgasten uit andere gemeenten is dubbel zo duur. Er zijn tal van gunsttarie­ven voor kinderen en jongeren. Betalen kan alleen met bankkaart. Een kantine is er niet. Hongerige of dorstige zwemmers

zijn aangewezen op automaten met dranken en gezonde snacks. Borsbeek zwemt het snelst

De burgemeest­ers Erik Broeckx (Mortsel), Koen Metsu (Edegem), Koen Volckaerts (Hove) en Dis Van Berckelaer (Borsbeek) knipten samen met Edegemnaar en minister Muyters het lintje van Den Bessem door. Het kwintet dook vervolgens het zwembad in om samen met sportieve dorpsgenot­en een ludieke aflossings­wedstrijd te betwisten. De enige nietN-VA-burgemeest­er Dis Van Berckelaer (Borsbeek Boven Alles) was zijn ambtgenote­n allemaal te snel af. Al was dat vooral de verdienste van zijn teamgenote­n: schepen van Sport Walter Kiebooms, schepen van Jeugd Kristof Van de Velde en vrijetijds­ambtenaar Bas Dhoey.

Lieve Voets

Mortsels schepen van Sport

“We verwachten jaarlijks 220.000 bezoekers.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ??
FOTO JAN AUMAN
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Burgemeest­ers Dis Van Berckelaer (Borsbeek), Koen Volckaerts (Hove), Erik Broeckx (Mortsel) en Koen Metsu (Edegem) hielden het, samen met minister van Sport Philippe Muyters, niet droog bij de opening van het vernieuwde Den Bessem.
FOTO JAN AUMAN Burgemeest­ers Dis Van Berckelaer (Borsbeek), Koen Volckaerts (Hove), Erik Broeckx (Mortsel) en Koen Metsu (Edegem) hielden het, samen met minister van Sport Philippe Muyters, niet droog bij de opening van het vernieuwde Den Bessem.
 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Den Bessem 2.0 aan de buitenkant.
FOTO JAN AUMAN Den Bessem 2.0 aan de buitenkant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium