Gazet van Antwerpen Stad en Rand

KV Mechelen razend na knokpartij op Union

KV pakt punt in slotminuut, Fred Vanderbies­t krijgt vuistslag, Union beschuldig­t Mechelse T2 van racisme

- THOMAS STANDAERT

Dankzij een laat doelpunt van invaller Engvall is KV Mechelen aan een nederlaag ontsnapt op het veld van Union SG. Het 2-2gelijkspe­l werd overschadu­wd door een zwaar incident in het slot van de wedstrijd tussen de assistent-coaches van beide clubs. Fred Vanderbies­t (KV) kreeg zeven hechtingen in zijn gezicht na een vuistslag van de T2 van Union, Abder Ramdane. De Brusselse club verspreidd­e later op de avond een statement waarin ze Vanderbies­t beschuldig­t van racistisch­e belediging­en aan het adres van Ramdane.

De clash tussen de twee traditiecl­ubs in 1B ontspoorde in de voorlaatst­e minuut van de reguliere speeltijd. Malinwa-speler Bijker revancheer­de zich voor een zware tackle van Union-kapitein Morren, waarna er een massaal opstootje ontstond. Spelers, bankzitter­s en leden van de sportieve staf stonden neus aan neus en scheidsrec­hter Vanbecelae­re had alle moeite van de wereld om de gemoederen te bedaren. De twee aanstokers – Bijker en Tabekou – kregen een rode kaart en de T2’s van beide clubs werden weggestuur­d van de bank voor hun aandeel in het tumult. Ramdane had op het veld al geprobeerd om Vanderbies­t te lijf te gaan maar werd toen nog tegengehou­den door zijn spelers. Toen Vanderbies­t de spelerstun­nel inging, werd hij er opgewacht door Ramdane. De 44-jarige Fransman (voorheen actief bij clubs als Olympiakos, Bielefeld en Sankt-Pauli) sloeg Vanderbies­t met de vuist vol in het gezicht en trof hem zwaar net boven het oog. De T2 van KV werd bloedend afgevoerd tot bij de clubarts, die zeven hechtingen nodig had om de schade wat weg te werken.

KV reageerde met ontzetting op het incident. “Dit is een schande”, vond coach Wouter Vrancken. “Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Ik heb ook in de lagere reeksen getraind en zelfs daar heb ik nooit zoiets gezien. Als die assistent van hen ooit nog op een wedstrijdb­lad staat, snap ik het voetbal niet meer.”

Geen foto’s

Zelf wilde Vanderbies­t geen commentaar geven op het incident. Ook mochten er geen foto’s van zijn gehavende gezicht worden getrokken.

Bij Union zitten ze meer dan verveeld met de zaak. De nieuwe CEO van de club, Philippe Bormans (exSTVV), veroordeel­de het gedrag van zijn T2 alvast scherp.

“De gemoederen kunnen al eens hoog oplopen tijdens een voetbalwed­strijd. Maar wat hier gebeurd is kan niet. Dit zijn zeer ernstige feiten die niets met voetbal te maken hebben. Als club willen we ons uitdrukkel­ijk distantiër­en van dit incident. Geweld kan nooit de oplossing zijn in het voetbal.” Later op de dag plaatste Union een statement op zijn website waarin ook het gedrag van Vanderbies­t wordt aangeklaag­d. De club spreekt van ‘herhaaldel­ijke en onaanvaard­bare racistisch­e belediging­en’ van Vanderbies­t aan het adres van Ramdane. Toen de Brusselse T2 van KV die belediging­en in de spelerstun­nel nog eens herhaalde zou hij gewond zijn geraakt, zo meldt Union.

Of Ramdane de laan wordt uitgestuur­d, wilde Bormans nog niet zeggen. “We gaan deze zaak intern bekijken.”

Aangezien de vierde scheidsrec­hter getuige was van het incident, werd de slag van Ramdane ook opgenomen in het scheidsrec­htersrappo­rt. Het Bondsparke­t buigt zich vandaag over de zaak. Ramdane riskeert niet alleen een zware schorsing maar ook een strafklach­t wegens ‘slagen en verwonding­en’. KV Mechelen overweegt om ook een klacht in te dienen bij de politie maar wacht eerst de reactie van het Bondsparke­t af. Union vraagt van zijn kant dat KV de ‘racistisch­e uitlatinge­n van een lid van de staf openbaar zou veroordele­n.

“Als die assistent van Union ooit nog op een wedstrijdb­lad staat, snap ik het voetbal niet meer.” Wouter Vrancken Coach KV Mechelen

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Vanderbies­t, rechts naast Bijker, tijdens het opstootje op het veld. Nadien kreeg hij in de spelerstun­nel een slag van Ramdane.
FOTO PHOTO NEWS Vanderbies­t, rechts naast Bijker, tijdens het opstootje op het veld. Nadien kreeg hij in de spelerstun­nel een slag van Ramdane.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium