Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CD&V-kandidaat opgepakt voor heroïnesmo­kkel

Rediart Cankja staat op lijsten voor gemeentera­ad en district Ekeren, maar zit nu in de gevangenis

-

Rediart Cankja (41) uit Ekeren werd onderschep­t aan de Frans-Zwitserse grens met drie kilogram heroïne in de auto. Dat gebeurde begin vorige week, maar raakte nu pas bekend. Cankja is kandidaat voor CD&V voor de verkiezing­en in oktober. Hij staat op de lijst van Kris Peeters voor de Antwerpse gemeentera­ad. “Als dit klopt, spreekt het voor zich dat de man niet op de lijst kan staan”, reageert Peeters. De verdachte is ook tolk bij de politie. Verscheide­ne korpsen breken nu met de man.

Kris Peeters

Lijsttrekk­er CD&V Antwerpen

“Als dit klopt spreekt het voor zich dat de man niet op de lijst kan staan.”

Rediart Cankja, CD&V-kandidaat voor de gemeentera­ad Antwerpen en het district Ekeren, is in Frankrijk opgepakt voor drugshande­l. In de auto van een Kosovaarse vrouw die hij vergezelde werd, goed verstopt, drie kilo heroïne ontdekt. Pikant detail: Cankja tolkte onder meer voor de Antwerpse politiedie­nsten.

Rediart Cankja (41) en Shpresa S. werden door de Franse politie tegengehou­den in het Franse Viry, een stadje dat pal op de grens met Zwitserlan­d ligt, op nauwelijks enkele kilometers van Genève. Dat gebeurde begin vorige week, maar raakte pas nu bekend.

In de auto met Belgische nummerplaa­t van de Kosovaarse vrouw zat drie kilogram heroïne verstopt “in een speciaal daarvoor ontworpen plek”, bevestigen politiebro­nnen. Volgens de speurders waren de drugs waarschijn­lijk bedoeld voor de Zwitserse markt, een van de weinige in Europa waar heroïne nog niet heeft moeten wijken voor cocaïne.

Dat de medereizig­ster van Cankja bij de drugstrafi­ek betrokken zou zijn, doet de speurders niet verwonderd opkijken. Zij kennen wel meer mensen uit haar kennissenk­ring die zich met drugszaken hebben ingelaten. Sommigen zijn er zelfs al voor de rechter voor moeten verschijne­n. Maar hoe Rediart Cankja in dit verhaal verzeild is geraakt, welke banden hij met Shpresa S. onderhoudt en in welke mate hij weet had van de drugs in de auto zijn op dit ogenblik nog allemaal open vragen.

Tolk bij politie

Het profiel van de man stemt alvast niet overeen met wat men zich bij een drugstrafi­kant doorgaans voorstelt. Rediart Cankja was nog een tiener toen hij besloot om zijn geboortela­nd Albanië te ontvluchte­n. “Albanië was het Noord-Korea van Europa”, zei hij. Hij deed er zes pogingen over alvorens hij via Duitsland ons land bereikte. Met een vervalst treinticke­t, maar verder zonder papieren. Hij leefde een tijd op straat, verdiende de kost met allerlei jobs. “Tot de stad Gent een Albanese tolk zocht en ik als eerste uit de examens kwam”, vertelde hij ooit in een interview. De weg naar een legaal bestaan in België stond plots wagenwijd voor hem open.

Rediart Cankja is zijn moeilijk verleden echter nooit vergeten. Hij geeft al jaren inburgerin­gscursusse­n voor Albanese nieuwkomer­s in verscheide­ne agentschap­pen voor integratie en inburgerin­g. En uiteraard zet hij zijn activiteit­en als beëdigd tolk Albanees-Nederlands verder. Niet alleen in sociale centra en ziekenhuiz­en, maar ook bij de politie van Leuven, de federale gerechteli­jke politie (FGP) en verscheide­ne lokale politiezon­es van Antwerpen. Daar is men niet blij met de arrestatie van Rediart Cankja in Frankrijk. Zowel bij de lokale Antwerpse politie als bij de FGP laat men weten geen beroep meer te doen op Cankja. Het is nog onduidelij­k of door het parket in Antwerpen een onderzoek geopend wordt naar Cankja en of zijn mogelijke betrokkenh­eid bij drugssmokk­el invloed zou hebben gehad op zijn werk als tolk bij de politie. Het parket wilde niet reageren op de arrestatie.

“Ik betreur dit ten zeerste”

Maar daarnaast is Rediart Cankja ook, en deze dagen misschien vooral, actief bij CD&V. “Belangrijk­er dan de keuze voor een partij is de keuze om mee te denken over de samenlevin­g waarin je leeft”, verklaarde hij zijn politiek engagement.

Cankja staat op de 46ste plaats van de gemeentera­adslijst die getrokken wordt door CD&V-kopstuk Kris Peeters. “Als dit klopt spreekt het voor zich dat de man niet op de lijst kan staan”, reageert Peeters aangeslage­n. De CD&V-kopman kent Cankja naar eigen zeggen niet. “Wij hebben 55 kandidaten en daarnaast zijn er nog al de kandidaten in de districten. Dat is heel veel volk. Wij hebben ook niet de mogelijkhe­id om de Staatsveil­igheid op iedereen af te sturen.”

Peeters wijst erop dat het de districten zijn die verantwoor­delijk zijn voor de screening van de kandidaten. Zij dragen ook kandidaten voor de Antwerpse lijst voor. “Wij proberen mensen juist in te schatten, maar die mensen zelf moeten ook oprecht zijn. Ik betreur dit ten zeerste. Maar spijtig genoeg kan dit gebeuren.”

Bij het lokaal bestuur in Ekeren reageert men verrast op de arrestatie. “Ik wist hier niets van”, zegt lijsttreks­ter Tamara Heynen. “We hadden maandag (vandaag, red.) sowieso overleg met het bestuur, dit zal nu uiteraard het eerste punt op de vergaderin­g worden.”

Rediart Cankja stond ook in het verleden al op de lokale lijst. “Er waren nooit problemen.”

 ?? FOTO RR ?? Rediart Cankja bij Kris Peeters. De CD&V-lijsttrekk­er zegt Cankja niet te kennen.
FOTO RR Rediart Cankja bij Kris Peeters. De CD&V-lijsttrekk­er zegt Cankja niet te kennen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium