Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ze zitten overal, die drugs

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

De verontwaar­diging over de uitspraak van Bart De Wever over mogelijke infiltrati­e van de drugsmaffi­a in de politiek is nog niet weggeëbd of vandaag blijkt dat het wel degelijk bestaat: politici die zich inlaten met drugshande­l. Kandidaat-gemeentera­adslid Rediart Cankja (CD&V) is aan de Frans-Zwitserse grens opgepakt in een auto met drie kilogram heroïne. Hij was niet de enige inzittende van de wagen – het zou dus kunnen dat hij niets met de smokkel te maken heeft, maar in dat geval heeft hij toch behoorlijk foute vrienden.

Gelukkig is Cankja nog geen gemeentera­adslid, maar hij wil het wel graag worden. Waarom, kun je je afvragen. Het voorval bewijst in ieder geval dat politici niet immuun zijn voor de verleiding­en van de drugsmaffi­a en dat via een figuur als Cankja de maffia wel degelijk in de politiek kan infiltrere­n. De Wever blijft beweren dat leden van de N-VA nooit in deze val kunnen trappen, maar alle politieke partijen, ook N-VA, doen er goed aan hun kandidaten­lijsten nog eens grondig te screenen. De Antwerpse CD&V-top zal het zichzelf niet gauw vergeven dat ze dat onvoldoend­e heeft gedaan. Extra zorgelijk is het feit dat deze man een beëdigd vertaler is die aan menig politiedos­sier heeft meegewerkt, ook aan drugsdossi­ers. Op die manier kon hij niet alleen de gerechteli­jke onderzoeke­n beïnvloede­n, hij kon eventueel ook informatie doorgeven. Dat moet allemaal tot op het bot worden uitgezocht.

Het nieuws over de aanhouding komt een dag nadat is gebleken dat niet alleen kandidaatg­emeenteraa­dsleden, maar ook kandidaatp­olitieagen­ten onvoldoend­e gescreend worden. Blijkbaar kun je met een strafdossi­er een baan bij de politie krijgen, zelfs als je te maken hebt gehad met drugshande­l. Intussen blijven de tonnen cocaïne de haven in- en uitstromen en is er vrijdagoch­tend weer een handelszaa­k beschoten die gelinkt kan worden aan de drugsmaffi­a.

Ze zitten overal, die drugs, ze dreigen onze samenlevin­g te ondermijne­n en de politiek heeft veel te lang nagelaten om het probleem in de diepte aan te pakken. Er zijn nu eindelijk een Stroomplan en een KALI-team, maar eigenlijk hadden die er jaren geleden al moeten zijn. De burger krijgt steeds meer het gevoel dat de politiek achter de criminele feiten aanholt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium