Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gelogen, drugs ingevoerd en tóch welkom op politiesch­ool

Nieuwe selectiepr­ocedure moet vier keer sneller en veel objectieve­r

- (yb, mile)

“Te zwaar om waar te zijn”, zo reageert de woordvoerd­er van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA) op het nieuws dat drugscrimi­nelen, wegpiraten en vrienden van Syriëstrij­ders tot de politiesch­ool kunnen doordringe­n. Toch is het waar, blijkt uit het verslag van de selectiepr­ocedure van een drugsinvoe­rder.

De commotie bij minister Jambon en heel de staf van de federale politie was afgelopen weekend bijzonder groot nadat uit artikels in onze zusterkran­ten De Standaard en Het Nieuwsblad was gebleken hoe rekruten met een strafblad of rekruten die banden hadden met onrustwekk­ende figuren toch werden toegelaten tot de politiesch­ool. Jambon beval meteen een diepgaand onderzoek om na te gaan over welke gevallen het ging en wat er bij hun selectie fout gelopen kon zijn.

Uw krant kon het verslag inkijken van de dienst selectie en re- van de federale politie van een rekruut met een problemati­sch profiel. Hij bekende dat hij ooit drugs had ingevoerd en aangekocht. Maar nog tijdens het gesprek bleek ook dat de man tijdens een eerdere, mislukte poging om toe te treden bij de politie een tegenstrij­dige versie van de feiten had gegeven. Toch klinkt het besluit dat hem “de kans moet worden geboden om de basisoplei­ding” bij de politie te volgen.

Dit bewijsstuk zal de politie er wellicht toe aansporen dieper te graven naar soortgelij­ke gevallen.

Hervorming

Maar het staat nu al vast dat minister Jambon er meer dan ooit door zal worden aangespoor­d om zijn hervorming van de selectiepr­ocedure door te drukken. Een procedure die naar verluidt viermaal sneller moet gaan dan nu. “In geen enkel bedrijf moet een kandidaat tot een jaar wachten alvorens hij (of zij) verneemt of de job voor hem (of haar) is. Bij de politie is dat wel het geval. Dat is onaanvaard­baar”, zegt Jambons woordvoerd­er Olivier Van Raemdonck. “Dat er jaarlijks te weinig kandidaten worden goedgekeur­d, is het gevolg van de traagheid van de selectiepr­ocedure. Dus moet de lat niet omlaag, de procedure moet worden versneld. Want het

geld voor de nieuwe rekruten ligt er al een tijd.”

Geen jury meer, wel computer

Jambon wil de hele selectieke­ten grondig aanpakken. Voor een hoger slaagperce­ntage en meer diversitei­t. De doorloopti­jd delen door vier kan volgens een doorkruter­ing lichting van KPMG met behoud van fysieke en medische proeven en een onderzoek naar de voorgeschi­edenis en de leefomgevi­ng van de kandidaat. Daarnaast zouden vijf computerpr­oeven onder meer de persoonlij­kheid en de cognitieve capaciteit­en in kaart moeten brengen.

Het huidige uitvoerige gesprek met een psycholoog en een interview met een driekoppig­e jury in de selectieco­mmissie vallen naar verluidt weg. Er blijft nog slechts een – korter – psychologi­sch gesprek over.

Met deze hervorming wil Jambon de selectiepr­ocedure niet alleen versnellen, maar ook objectieve­r maken omdat er minder zuiver menselijk gekleurde beoordelin­gen in worden opgenomen. Zijn kabinet benadrukt dat nog niets definitief vastligt en het plan met de vakbonden wordt besproken. Maar bronnen bij de politie zeggen dat de hervorming ten laatste in april 2019 rond moet zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium