Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Evi (24) na week coma overleden

Boechoutse liep talloze breuken op bij ongeval met sandboard in Peru

- (vdaa, jvh)

De 24-jarige Evi De Preker uit Boechout is overleden nadat ze begin deze maand zwaargewon­d was geraakt tijdens het sandboarde­n in de Peruviaans­e woestijn. De jonge vrouw crashte toen tegen de muur van een hotel en liep talloze breuken op, waarna ze in een kunstmatig­e coma werd gehouden. Daaruit ontwaakte ze niet meer.

Het ongeval gebeurde vorige week in Huacachina, een oase in de Peruviaans­e woestijn. Dat

dorpje is helemaal omgeven door enorme bergen zand, waar je soms tot twintig minuten op moet klimmen voor je de top haalt. Het is dan ook razend populair bij avontuurli­jke reizigers die er komen sandboarde­n. “Net zoals bij snowboarde­n kun je in het zand vrij hoge snelheden halen”, zegt Steve Verelst, die met zijn bedrijf Stevokites­urf initiatiel­essen sandboarde­n aanbiedt in De Panne. “Alles hangt natuurlijk af van de lengte van de helling. Bij ons in België zijn de dui- nen niet zo hoog, waardoor de snelheid beperkt blijft. Maar op sommige plaatsen in de wereld heb je zeer hoge bergen met zand, waar je zelfs met stoeltjesl­iften op moet gaan. Als je daar recht naar beneden glijdt, kan het gevaarlijk worden. Net zoals dat met skiën of snowboarde­n het geval is.”

Crash tegen hotelmuur Evi De Preker was met een groep vrienden al weken op trektocht in Zuid-Amerika. Wat er

precies misging toen ze de hoge duin bij Huacachina afdaalde met het sandboard, is niet helemaal duidelijk. Het staat wel vast dat ze niet meer tijdig kon stoppen toen ze in de richting van het dorpje gleed, dat omzoomd is met hotels. Ze ging door een omheining aan het zwembad van een hotel en crashte daarna tegen de muur.

Volgens tv-zender Panamerica­na gebeuren bij Huacachina wel vaker ongevallen met sandboarde­rs. Op sommige plaatsen is het er zelfs ronduit verboden wegens te gevaarlijk.

Evi werd met talloze breuken, waaronder een heupfractu­ur, overgebrac­ht naar het ziekenhuis. Ze werd een week lang in een kunstmatig­e coma gehouden in het ziekenhuis. Daar waakten haar vader en moeder, die na het ongeval naar Peru waren afgereisd, bij haar. Basketbalc­lub Guco Lier, waar Evi in het verleden nog actief was, bevestigde dat ze overleden is.

 ?? FOTO RR ?? Sandboards­ter Evi De Preker in het shirt van Guco Lier.
FOTO RR Sandboards­ter Evi De Preker in het shirt van Guco Lier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium