Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bewegen: bij kinderen is het gelukt en nu is het aan volwassene­n

Kalender met korte oefeningen van Liers duo moet ‘zitziekte’ tegengaan

- MYRTE DE DECKER

Met het populaire Ketnetprog­ramma Biba & Loeba kregen ze kinderen aan het bewegen. Nu nemen de Lierse bedenkers volwassene­n in het vizier. Hoe? Een kalender met 52 oefeningen van amper één minuut, een voor elke week van het jaar. “Want zelfs daarvan verbetert de bloedsomlo­op en word je fitter.”

Schuif uw stoel maar aan de kant. Zwaai uw linkerbeen krachtig van voor naar achteren zo ver u kunt. Herhaal tien keer. Doe het nu ook met uw rechterbee­n ...

Klaar? Goed zo. U hebt net uw bloedsomlo­op gestimulee­rd, uw evenwicht geoefend en uw beenspiere­n versterkt. Bonus: benen bewegen geeft meer mentale kracht. Helemaal fris om de rest van dit artikel te lezen dus. De oefening staat in Gezond in

Hoofd en Hart. Dat is een weekkalend­er met een bewegingsp­rogramma van telkens één minuut. “Al is het maar zestig seconden, zelfs díé beweging is goed voor de bloedsomlo­op en het evenwichts­gevoel”, zeggen initiatief­neemsters Ann De Wilde en Liesbeth Verhoeven van Bodymap uit Lier.

Want het is erg gesteld met onze dagelijkse beweging. Vorige week nog bleek uit een grootschal­ig onderzoek van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie dat 37,5% van de Belgen de minimumver­eisten voor wekelijkse beweging niet haalt. Biba & Loeba Het duo is vertrouwd met bewegingsp­rogramma’s en mensen uit de zetel halen. In het verleden maakten ze al schema’s voor baby’s en peuters. En ziet u uw achtjarige soms als een aapje voor het scherm springen? Grote kans dat de dames er ook voor iets tussen zitten. Het Ketnetprog­ramma Biba & Loeba – met eenvoudige beweegopdr­achten – is ook van hun

hand. Dat programma is zo populair dat er binnenkort nieuwe aflevering­en komen.

“Het zijn ouders, grootouder­s en leerkracht­en die vroegen of we ook een programma voor volwassene­n hadden”, zegt De Wilde. “Het verschil? Kinderen moeten hun bewegingsr­outine ontwikkele­n. Bij volwassene­n is de uitdaging die te onderhoude­n.”

Maar is dat echt voldoende om één minuut te bewegen? “Het is een aanzet”, aldus Verhoeven. “Nog beter is om de oefeningen drie, vijf of tien keer per dag te doen. En ze zijn natuurlijk een aanvulling op andere dingen. Mensen volgen wel specifieke eetpatrone­n, waarom dan geen bewegingsp­atroon?” Tijd om weer even uit uw stoel te komen dus.

 ?? FOTO BODYMAP ?? Ann De Wilde (links) en Liesbeth Verhoeven van Bodymap: “Kinderen moeten hun bewegingsr­outine ontwikkele­n. Bij volwassene­n is de uitdaging die te onderhoude­n.”
FOTO BODYMAP Ann De Wilde (links) en Liesbeth Verhoeven van Bodymap: “Kinderen moeten hun bewegingsr­outine ontwikkele­n. Bij volwassene­n is de uitdaging die te onderhoude­n.”
 ??  ?? Oefeningen 8 en 19 van de kalender.
Oefeningen 8 en 19 van de kalender.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium