Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Jongenspop­pen en roze auto’s: onze leerlingen moeten gelukkig zijn”

Genderneut­rale toiletten, genderneut­raal speelgoed en ‘ouderdag’ op Antwerpse basisschoo­l K’do

- (evw)

Omdat de Antwerpse basisschoo­l K’do geconfront­eerd wordt met kinderen die worstelen met hun identiteit, neemt ze enkele genderneut­rale maatregele­n. Geen gescheiden toiletten meer, is daar een van.

“De regelgevin­g zegt dat je vanaf de leeftijd van het eerste leerjaar in aparte jongens- en meisjestoi­letten moet voorzien”, legt directrice Tine Embrechts uit. “Wij vinden dat niet meer van deze tijd. Sommige van onze leerlingen worstelen met hun identiteit. Ze vinden het moeilijk kiezen tussen een jongens- en een meisjestoi­let. Door daar als school voor open te staan, zullen meer kinderen daarover durven spreken.”

Afgelopen donderdag lichtte de school de ouders in. En ook met de leerlingen zelf werd over het initiatief in gesprek gegaan. “Want vooral de oudere leerlingen hadden hier in het begin wel wat vragen over”, zegt Embrechts, die deze week ook te gast zal zijn in Van Gils & Gasten op Eén.

Maar de school wil meer doen dan dat. “In samenspraa­k met de ouders zullen we ook inzetten op genderneut­raal speelgoed. Denk bijvoorbee­ld aan jongenspop­pen of roze auto’s. Verder willen we een neutraler taalgebrui­k hanteren en zullen we bij activiteit­en de kinderen niet meer onderverde­len in jongens- en meisjesgro­epen.”

De school doet dit niet vanuit het standpunt genderneut­raal te willen zijn, zegt Embrechts. “We wil- len vooral dat iedereen hier gelukkig is.” Binnen die visie wordt ook vader- en moederdag vervangen door een algemene ‘ouderdag’. “Want sommige kinderen hebben twee mama’s, twee papa’s of vier ouders en dat zorgde vaak voor stress.”

Genderincl­usie

K’do is niet de eerste school binnen het Gemeenscha­psonderwij­s (GO!) die dergelijke stappen onderneemt. “We stelden een leidraad op om onze scholen op weg te helpen richting genderincl­usie”, zegt afgevaardi­gd bestuurder Raymonda Verdyck. “Een ouderdag invoeren is nog iets anders. Daarmee spelen we in op de evolutie van de maatschapp­ij.”

 ?? FOTO ATV ?? De nieuwe iconen op de toiletdeur­en: het mannetje+vrouwtje links en de samensmelt­ing van de verschille­nde seksesymbo­len.
FOTO ATV De nieuwe iconen op de toiletdeur­en: het mannetje+vrouwtje links en de samensmelt­ing van de verschille­nde seksesymbo­len.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium