Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Wever wil Stadsschou­wburg weg en een nieuwbouw in de plaats

-

Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) wil af van de Stadsschou­wburg op het Antwerpse Theaterple­in. “Ik zou heel graag afscheid nemen van dit gebouw, want ik vind het zeer lelijk.”

Die uitspraak deed De Wever in

Wakker op Zondag op ATV. De Stadsschou­wburg zit vol betonrot en de kosten om dat weg te halen, vragen om een investerin­g van 25 miljoen in het gebouw. “Dit zette mij aan het denken”, aldus De Wever. “Ik zou heel graag – en ik heb dat nog nooit gezegd – afscheid nemen van de Stadsschou­wburg en daar een nieuw gebouw realiseren. Want ik vind dat zo’n lelijk gebouw in het hart van onze stad.”

Concrete plannen zijn er nog niet. “We moeten met de uitbater rond de tafel gaan zitten en eens kijken wat er kan. Als je 25 miljoen aan dat lelijke ding moet geven, is het dan geen beter idee om iets geheel nieuws te zetten?”

Park

Erica Caluwaerts, tweede op de lijst voor Open Vld, stelt voor om het Theaterple­in een Theaterpar­k te geven. “Breek het gebouw af en zet een park in de plaats”, zegt ze. Dat zou dan een logische aansluitin­g vormen op de verder te realiseren Via Sinjoor. “Stadsontwi­kkeling is durven. Heilige huisjes moeten plaats kunnen maken.” Om de historisch­e link met de Stadsschou­wburg niet uit te wissen, moet er in dat nieuwe park volgens Caluwaerts plaats komen voor openluchtv­oorstellin­gen. “De andere functies van de Stadsschou­wburg kunnen gerust op andere plaatsen in de stad en dan kijk ik zeker naar plaatsen die nu minder bedeeld zijn. De wijk 2060 bijvoorbee­ld.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De Stadsschou­wburg op het Theaterple­in in Antwerpen.
FOTO JAN VAN DER PERRE De Stadsschou­wburg op het Theaterple­in in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium