Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Die treinbegel­eider deed ook maar gewoon zijn job”

Zwartrijde­r steekt conducteur: reizigers en NMBS veroordele­n incident in station van Lier

- BERT PROVOOST

Een 17-jarige jongeman uit Herentals heeft zaterdagav­ond een treinbegel­eider verwond met een scherp voorwerp nadat hij op de toiletten betrapt was zonder geldig vervoerbew­ijs. De NMBS en de reizigers veroordele­n het incident scherp: “Van zo’n mensen moet je afblijven.”

Het incident deed zich zaterdagav­ond rond 22.30u voor op de lijn tussen Antwerpen en Hamont. Een jongeman van 17 had zich verschanst in het toilet om aan controle te ontkomen. Maar de conducteur wachtte hem op en wilde de zwartrijde­r uit de trein zetten in het station van Lier. “Bij de discussie tijdens het uitstappen voelde de conducteur iets scherp in zijn zij. Hij bleek een steekwonde te hebben”, zegt Lieselotte Claessens van het Antwerpse parket afdeling Mechelen.

Het is nog niet duidelijk welk wapen de jongeman gebruikt heeft. Hij ging na het incident meteen op de vlucht, de politie spoort hem op. Zijn identiteit is bekend, want zijn vriendin zat ook op de trein.

Na controle mocht de treinbegel­eider het ziekenhuis zaterdagav­ond nog verlaten. Zijn verwonding­en vallen dus best mee. “Hij stelt het goed, maar zal acht dagen werkonbekw­aam zijn. Elk geval van agressie is er één te veel. Die treinbegel­eider deed ook gewoon maar zijn job. We gaan een klacht indienen”, reageert woordvoerd­er Bart Crols van de NMBS.

“Onacceptab­el”

De reizigers die zondag de trein namen in Lier reageerden vol ongeloof op het geval van agressie: “Onacceptab­el. Misselijkm­akend. Belachelij­k.” Niemand heeft begrip voor de agressieve uitval van de zwartrijde­r. Zelfs niet de treinreizi­gers die toegeven dat ze zelf ook wel eens zonder geldig kaart- je gereisd hebben. “Ik ga er niet om liegen, ik heb vroeger niet altijd een geldig ticket gehad”, zegt Brent D. (20) openlijk terwijl hij op de trein wacht met zijn vrien- din. “Meestal omdat ik mijn geld vergeten was en ik het niet zag zitten om daarom een trein later te nemen.”

“Het is dan natuurlijk niet leuk als je betrapt wordt. Ik probeerde er dan wel eens onderuit te komen door te zeggen dat ik mijn identiteit­skaart niet bij had. Maar dan zeggen ze dat ze de politie er bij zullen halen. Dan heeft het geen zin om tegen te werken. Ik heb de conducteur dan zeker nooit uitgeschol­den of aangevalle­n. Van zo’n mensen moet je afblijven.”

Agressie gedaald

De agressie tegen personeel van de spoorwegen is vorig jaar gestegen: van 1051 gevallen in 2016 tot 1165 in 2017. De vergelijki­ng met een paar jaar geleden valt wél positief uit, want in 2011 waren er nog 1541 meldingen. “De piek van een aantal jaar geleden lijkt achter de rug. Een mogelijke verklaring is ons agressiepl­an. We houden gevallen als deze nauwgezet in de gaten en sturen bij waar nodig.”

“We hanteren nu ook een vast boordtarie­f, waarbij we geen verschil meer maken tussen mensen die teken doen aan de conducteur dat ze nog een ticket gaan kopen aan boord van de trein en mensen die gewoon geen ticket hebben. Dat vermijdt veel discussies. Ook het gelijktijd­ig sluiten van alle deuren helpt om woordenwis­selingen te voorkomen”, klinkt het.

De dader riskeert volgens het parket een maximale celstraf tot twee jaar en een geldboete.

Brent D. Vroeger gesnapt voor zwartrijde­n ‘‘Ik heb de conducteur zeker nooit uitgeschol­den of aangevalle­n. Wat hier gebeurd is, is een schande.’’

 ?? FOTO'S BERT PROVOOST ?? Het incident met de zwartrijde­r deed zich voor in het station van Lier.
FOTO'S BERT PROVOOST Het incident met de zwartrijde­r deed zich voor in het station van Lier.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium