Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verkoop ‘loot boxes’ in game ‘Fifa’ nog niet aan banden

Kansspelco­mmissie vs EA

- (agg)

Drie ontwikkela­ars gingen al door de knieën, maar Electronic Arts (EA) weigert zogenaamde loot boxes uit het spel FIFA 18 aan te passen. Meer zelfs, ook in FIFA 19 zullen spelers de virtuele verrassing­spakketten met echt geld kunnen kopen. Dat is gokken, vindt de Kansspelco­mmissie.

Eind augustus triomfeerd­e de Kansspelco­mmissie: spelontwik­kelaar Blizzard stopte in ons land met de verkoop van loot boxes in de populaire games Overwatch en

Heroes of the Storm. Een grote overwinnin­g voor een klein land als België, aldus de Kansspelco­mmissie. “We merken stilaan een attitudeve­randering in de spelindust­rie.”

Eerder gaven ontwikkela­ars Valve en 2K Games al te kennen loot boxes niet langer tegen echt geld aan te bieden. Alleen de vierde grote speler, EA, wil niet zwichten. De Commissie wil de ontwikkela­ar laten vervolgen, want loot boxes zijn eigenlijk een illegaal kansspel. Spelers weten bij aankoop niet wat het schatkistj­e precies bevat. Geluk bepaalt of je al dan niet een zeldzaam object ontvangt.

Topman Andrew Wilson van EA benadrukte voor de zomer niet te stoppen met de loot boxes. Ook in

FIFA 19, dat eind deze maand beschikbaa­r wordt, zal het mogelijk zijn om schatkistj­es te kopen. Volgens Wilson gaat het niet om gokken, want spelers weten precies hoeveel objecten ze krijgen.

Loot boxes zijn een belangrijk­e bron van inkomsten voor EA. Liefst 67 procent van alle inkomsten, ongeveer 3 miljard euro, haalt het uit online verkoop. Volgens zakentijds­chrift Forbes is het aandeel van de loot boxes daarin cruciaal.

De Commissie wacht af of het parket overgaat tot vervolging. Als het dat doet, is het aan de rechter om te oordelen. “Als die ons ongelijk geeft, dan zullen we ervoor pleiten om de kansspelwe­t te herzien, zodat we de loot boxes wel kunnen aanpakken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium