Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen Songfestiv­al in Israël”

Helmut Lotti, Slongs en andere BV’s tekenen internatio­nale petitie

- WIM DEHANDSCHU­TTER

Tientallen internatio­nale prominente­n roepen in een petitie op Israël de organisati­e van het Eurovisies­ongfestiva­l af te nemen, omdat de staat de mensenrech­ten van de Palestijne­n zou schenden. Tussen de ronkende namen van Pink Floyd-brein Roger Waters en regisseur Ken Loach staan ook die van onder meer Helmut Lotti, Slongs en Daan Hugaert (Eddy uit Thuis).

“Je kunt toch niet vrolijk staan zingen als vlakbij onschuldig­e burgers worden gedood?”

Herinnert u zich Toy nog? De oorwurm met kippengelu­iden is nooit een hit geworden in Vlaanderen, maar zangeres Netta won met het liedje wel het jongste Eurovisies­ongfestiva­l. Dus mag Israël in mei volgend jaar Europa’s grootste tv-show, goed voor 200 miljoen kijkers, huisvesten.

Nu proberen tientallen vooraansta­ande figuren uit de cultuurwer­eld dat tegen te houden. Ze hebben een petitie gelanceerd, met de vraag om de organisati­e weg te halen uit Israël. “Zolang Palestijne­n geen vrijheid, gerechtigh­eid en gelijke kansen genieten, kunnen we niet normaal omgaan met een staat die hen hun basisrecht­en ontzegt”, schrijven de initiatief­nemers. Ze wijzen erop dat daags na Netta’s overwinnin­g het Israëlisch­e leger 62 ongewapend­e Palestijns­e betogers doodschoot in Gaza, onder wie zes kinderen.

De open brief werd onderteken­d door onder anderen Roger Waters, medeoprich­ter van Pink Floyd, en regisseur Ken Loach. Beiden staan bekend als pro-Palestijns­e activisten. Ook filmmaker Mike Leigh, actrice Julie Christie en muzikant Luka Bloom steunen de actie. Op de lijst staan voorts bekende Belgische namen: artiesten Slongs, Daan, Raymond van het Groenewoud, Stef Kamil Carlens en Helmut Lotti, acteur Daan Hugaert en actrice Marijke Pinoy.

Slongs zegt dat ze benaderd werd door een internatio­nale pro-Palestijns­e organisati­e, met de vraag de petitie te steunen. “Ze wisten wellicht dat ik durf uit te komen voor mijn mening.” Ze benadrukt niet antisemiti­sch te zijn, maar wel de “pro-Israëlisch­e politiek van Europa” af te keuren. “Israël mag hele bevolkings­groepen bombardere­n en komt daarmee weg.”

Marijke Pinoy steunt de petitie, omdat ze “als mens onmogelijk kan toelaten dat Israël de Palestijne­n behandelt als tweederang­sburgers”. Ze is al verschille­nde keren in Palestina geweest, omdat ze ter plekke een voorstelli­ng met lokale actrices wil maken.

“Ter voorbereid­ing heb ik processen bijgewoond in de rechtbank, waarbij jonge kinderen geboeid aan handen en voeten werden voorgeleid. Dat is toch mensontere­nd? Maar het gaat ook over dagelijkse treiterije­n, bijvoorbee­ld door hen af te sluiten van watertoevo­er.”

Pinoy bekritisee­rde vier jaar geleden in een gezamenlij­ke open brief van enkele artiesten nog kunstenaar Michaël Borremans, toen die exposeerde in Tel Aviv. En dat “op een moment dat de staat Israël oorlog voert in Gaza”. De actrice trekt de parallel met het Songfestiv­al. “Je kunt toch niet vrolijk staan zingen als vlakbij onschuldig­e burgers worden gedood? Je kunt toch niet doen alsof je van niets weet?”

De Israëlisch­e overheid heeft nog niet gereageerd op de petitie.

Slongs

Zangeres

‘‘Israël mag hele bevolkings­groepen bombardere­n en komt daarmee weg.’’

VLAAMSE MEESTERS

 ?? FOTO ISOPIX FOTO ISOPIX ?? Dankzij Netta mag Israël het volgende Songfestiv­al organisere­n.
FOTO ISOPIX FOTO ISOPIX Dankzij Netta mag Israël het volgende Songfestiv­al organisere­n.
 ?? FOTO ISOPIX ?? Raymond van het Groenewoud.
FOTO ISOPIX Raymond van het Groenewoud.
 ?? FOTO ISOPIX ?? Slongs.
FOTO ISOPIX Slongs.
 ??  ?? Helmut Lotti.
Helmut Lotti.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium