Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stress op het werk zorgt voor asociaal online gedrag

Onderzoeks­ter UAntwerpen voorspelt dat cyberpeste­n alleen maar toe zal nemen

-

Wie op het werk veel stress ervaart, dreigt makkelijke­r slachtoffe­r of dader te worden van cyberpeste­n. Dat blijkt uit het doctoraat van Ivana Vranjes (UAntwerpen en KU Leuven). “Mails systematis­ch niet beantwoord­en, bestanden achterhoud­en. Dat zijn de meest voorkomend­e vormen.”

Cyberpeste­n onder jongeren is een bekend probleem, maar ook volwassene­n zijn er niet immuun voor. “Mails systematis­ch niet beantwoord­en, bestanden achterhoud­en, kortom handelinge­n die het werk van het slachtoffe­r bemoeilijk­en, zijn de meest voorkomend­e vormen van cyberpeste­n onder collega’s. Een kleinere groep slachtoffe­rs ervaart ook persoonlij­ke aanvallen zoals belediging­en of roddels”, zegt Ivana Vranjes, die vandaag doctoreert aan de UAntwerpen en de KU Leuven.

Een tweeduizen­dtal werknemers vulde haar enquête in. “Ongeveer 3% daarvan bleek het slachtoffe­r te zijn van cyberpeste­n, maar dat is vermoedeli­jk een onderschat­ting. Ik bevroeg vooral mensen in overheidsi­nstanties, waar de gemiddelde leeftijd hoger is en de werkzekerh­eid groter. Enkele stressfact­oren zijn daar dus minder aanwezig.”

En dat is net de belangrijk­ste conclusie van het onderzoek: cyberpeste­n vindt vooral een voedingsbo­dem in een stressvoll­e werkomgevi­ng, waar een hoge werkdruk en werkonzeke­rheid heersen. Het onderzoek vond een verband tussen stressfact­oren en meer angst en verdriet, wat dan weer gepaard kan gaan met meer kans op gepest worden.

“Kan iedereen overkomen”

Wie wordt gepest? “Vaak mensen die zich slecht voelen en daardoor zwakker overkomen en een makkelijk slachtoffe­r lijken”, zegt Vranjes. “Intuïtief denken we dat er één soort slachtoffe­r bestaat: de introverte persoon, met weinig sociale vaardighed­en. Maar dat is niet het geval. Het kan iedereen overkomen.”

En wie is dan de dader? “We onderzocht­en het verband tussen werkstress, boosheid en antisociaa­l online gedrag op een onrechtstr­eeks manier: bij tweeverdie­ners, na hun werkuren”, aldus Vranjes. “We zagen dat mannen die boos thuiskomen na een stressvoll­e dag meer geneigd zijn om bijvoorbee­ld negatieve commentare­n te plaatsen onder artikels, te roddelen over collega’s, uitlachfot­o’s te delen enzovoort. Bij vrouwen speelt dat effect veel minder.”

Dus zijn vooral mannen cyberpeste­rs? “Dat durf ik niet te concludere­n. Misschien dat mannen zich impulsieve­r gedragen op het internet. Het is best mogelijk dat vrouwen ook pesten, maar dat meer doordacht doen.”

Vranjes gaf al workshops aan preventiea­dviseurs om hen te leren wat cyberpeste­n precies kan inhouden. “Er is meer aandacht voor nodig, want ik verwacht dat het probleem zal toenemen. Zeker met de instroom van jongeren die zijn opgegroeid met ICT.”

Ivana Vranjes UAntwerpen ‘‘Aan cyberpeste­n op het werk kun je niet ontsnappen, ook thuis niet.’’

Grote gevolgen

Voorlopig zou cyberpeste­n op het werk minder voorkomen dan ‘gewoon’ pesten. Dat laatste zou 12,1% van de werknemers wekelijks treffen, bleek uit een eerdere bevraging bij 25.000 mensen door IDEWE, de grootste externe dienst voor preventie en beschermin­g op het werk. De gevolgen van cyberpeste­n kunnen evenwel groter zijn. “Want daaraan kun je niet ontsnappen, ook thuis niet”,

stelt Vranjes.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium