Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dom om stadsperso­neel lineair af te bouwen”

Vakbond ACV serveert eisen Voka af

- (fh)

“Gratuite cijfers” en “een veel te vroeg sinterklaa­slijstje”. Zo serveren ze bij vakbond ACV de verkiezing­seisen af van de ondernemer­sorganisat­ie Voka Antwerpen-Waasland die zaterdag in uw krant verschenen.

verwacht van het volgende Antwerpse stadsbestu­ur dat ze het aantal personeels­leden met 10% vermindert. Skender Baleci, ACV-secretaris lokale overheden Antwerpen, vindt het cijfer uit de lucht gegrepen. “Op basis waarvan bepalen ze die 10%? Ze verwachten veel van blockchain­technologi­e, maar de stad is meer dan administra­tie. Hoe zien ze dat in de kinderopva­ng, bejaardenz­org, huisvuilop­haling of redders in zwembaden? Daar kun je geen handen vervangen door computers.”

“Een blinde maatregel werkt niet in een maatschapp­ij in voortduren­de veranderin­g. Als er zich een acuut probleem voordoet, bijvoorbee­ld inzake veiligheid, dan kan dat juist om extra personeel vragen. Als een stad groeit, zijn er toch méér opdrachten.”

Vandaag hebben de stad Antwerpen en het OCMW nog 7.000 medewerker­s. De voorbije legislatuu­r vloeiden er in de hele groep al 1.500 personen af. “We hebben aan onze achterban altijd duideVoka lijk proberen te maken dat er verschuivi­ngen zijn in de samenlevin­g en dat waar het efficiënte­r kon, er verbeterin­gen moesten komen. Wat goed is voor de dienstrege­ling, is goed voor het personeel. Maar wij hebben ons nooit vastgepind op cijfers, wel op de service. We hebben een enorme weg afgelegd. De privésecto­r kan bij ons komen kijken wat we presteren qua inzetbaarh­eid en flexibilit­eit”, zegt Baleci.

Olie op het vuur

Collega Kurt Callaerts, sectorvera­ntwoordeli­jke van ACVTransco­m, vermoedt in het eisenpakke­t voor de haven een positioner­ingsstunt van Voka. De verplichti­ng om stakingen twee weken op voorhand aan te kondigen en een minimale dienstverl­ening te garanderen, waarbij er minstens één sluis op de linker- en één op de rechteroev­er bediend wordt, vindt hij niet slim gezien de huidige onrust onder de loodsen en de maritieme diensten. “Wij proberen rustig vaarwater op te zoeken, Voka gooit olie op het vuur. Ze sturen een sinterklaa­slijstje, maar daar is het veel te vroeg voor.”

 ?? FOTO BELGA FOTO JORIS HERREGODS ?? Kurt Callaerts.Skender Baleci.
FOTO BELGA FOTO JORIS HERREGODS Kurt Callaerts.Skender Baleci.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium