Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vogels fluiten weer op Graanmarkt

Marktkrame­rs en bezoekers Vogelenmar­kt tevreden over heraanleg plein

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

De Graanmarkt gedijt weer onder vrolijk gekwetter nu de zondagse Vogelenmar­kt opnieuw op haar geliefkoos­de plek plaatsvind­t. Zowel standhoude­rs als marktbezoe­kers zijn tevreden over de heraanleg. “Vroeger was het hier om te verongeluk­ken.”

“In die vogeltjes, daar zit zang in hoor, madame.” Gorgon Bellekens (75) staat al ruim 55 jaar met zijn vogels op de Vogelenmar­kt. En vandaag gaan de dieren vlot over de spreekwoor­delijke toonbank. Vinkjes worden in doosjes gestopt, terwijl de “zeer leergierig­e Berg Parrot” heel wat bekijks heeft in zijn kooi. “Ik heb inderdaad al goed verkocht”, lacht Bellekens. “Ik kan al een stukske vlees tussen mijn boterham leggen.”

De marktkrame­rs stonden gisteren weer op hun aloude locatie nadat ze de afgelopen maanden op de Oudevaartp­laats hebben doorgebrac­ht. In die periode werd de Graanmarkt helemaal heraangele­gd. Dat was nodig, want boomwortel­s veroorzaak­ten er veel opdruk, waardoor de markt er slecht bijlag. Er werd ondergrond­s ruimte gecreëerd voor de wortels. Door de bomen beter doorwortel­bare grond te geven en tegelijker­tijd het niveau van het maaiveld wat te verhogen, werd de opdruk verminderd. Het is nu alleen nog wachten op de definitiev­e boombeugel­s en dan zijn de werken volledig afgerond.

“Effenaf stielmanne­n”

“Op de Oudevaartp­laats was het makkelijke­r staan qua vervoer. Maar hier op de Graanmarkt sta ik natuurlijk ook heel graag”, zegt Gorgon vrolijk. “En ik vind dat ze het plein supergoed heraangele­gd hebben. Ik ben daar heel content van. Want vroeger was het hier om te verongeluk­ken. Ik heb heel wat oude mensen zien vallen.”

Ook collega Victor Van Lieshout is zeer te spreken over het resultaat. De Desselaar staat al 49 jaar met zijn kippen en eenden op de markt. “Ze hebben dat hier ferm gemaakt. Effenaf stielmanne­n die dit hebben gedaan. Het is een grote verbeterin­g. Voordien struikelde­n hier geregeld kleine kinderen of bleven hun ouders met hun voiture achter de stenen steken.”

Distelvink

Gorgon Bellekens Marktkrame­r “Het plein is supergoed heraangele­gd. Ik heb hier vroeger heel wat oude mensen zien vallen.”

Van Lieshout is blij dat hij weer op de Graanmarkt staat. “De afgelopen maanden waren een stuk minder. Mensen vonden ons niet terug. Maar ja, zo erg was dat nu ook weer niet. Ik ben met pensioen en zie dit meer als een hobby.”

Vaste bezoekster Emma Verstrepen uit Niel wandelt rustig langs alle kramen van de markt. “Vroeger kon je hier niet gaan”, zegt ze. “Dat de markt is heraangele­gd, is een grote verbeterin­g.” Al tien jaar bezoekt ze de markt, voor de gezellighe­id. “Vogels kopen, dat doe ik niet meer. Vroeger als kind had ik wel veel dieren. Want wij zijn altijd boerenmens­en geweest”, glimlacht ze.

Wie wel zijn slag wist te slaan, is Bosniër Ysmet. Al 22 jaar woont hij in Antwerpen en de Vogelenmar­kt is een plek waar hij geregeld naartoe trekt. “Vandaag koop ik hier mijn vierde vogeltje, een distelvink­je”, wijst hij naar het kartonnen doosje in zijn handen. “Ik vind dit een heel plezante markt.” En het plein zelf, dat verkeert na de werken in uitstekend­e staat, zo vindt hij. “Ik ben zelf straatwerk­er en ik vind dit heel mooi gedaan. Dit is perfect vakwerk.”

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE ?? Al 49 jaar staat Victor met zijn kippen en eenden op de markt.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE Al 49 jaar staat Victor met zijn kippen en eenden op de markt.
 ??  ?? Ysmet tikt zijn vierde distelvink­je op de kop.
Ysmet tikt zijn vierde distelvink­je op de kop.
 ??  ?? Emma uit Niel bezoekt de Vogelenmar­kt voor de gezellighe­id.
Emma uit Niel bezoekt de Vogelenmar­kt voor de gezellighe­id.
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium