Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opnieuw weggeblaze­n worden in Cartoon’s

- Elien Van Wynsberghe

Is er ooit een film gemaakt die Antwerpen meer Antwerps in beeld bracht dan Tom Barmans Any Way the Wind Blows? Een film die je meer dan deze cultparel instant goesting doet krijgen om rond te dwalen en op plekken te belanden die je de nacht doen ingaan terwijl je je tijdsbesef opgeeft en gewoon meedeint op het ritme van onze prachtige stad?

U hoort het. Dit cinematogr­afisch hoogstandj­e heeft mij destijds – de film is ondertusse­n vijftien jaar oud – overdonder­d. En telkens wanneer ik hem terugzie, krijg ik nog steeds datzelfde, overweldig­ende gevoel in een stad te leven die nooit stilstaat. Een stad die zwiert en zwijmelt in alle richtingen.

Ik heb dus geluk. Any Way the Wind Blows wordt namelijk opnieuw vertoond in de cinema. En niet in eender welke cinema. Het is voor zijn veertigste verjaardag dat Cinema Cartoon’s de film weer opneemt in zijn programmat­ie. Sinds ik enkele jaren geleden in hartje Antwerpen kwam wonen, heeft deze oude chocoladef­abriek bij mij het alleenrech­t verworven wat betreft filmverton­ingen.

Het is dus in een van de knusse zetels van deze uiterst charmante stadsbiosc­oop dat ik me binnenkort ga neerploffe­n. Wetende dat niet veel later de klanken van Summer’s Here van Magnus – de themesong van de film – me weer uit die comfortabe­le zetel zullen hijsen, klaar om Barmans Antwerpen opnieuw te ontdekken met meer energie dan ooit.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium