Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meesterzet op het Operaplein

14-jarig schaakwond­er Daniel Dardha zet (bijna) al zijn uitdagers schaakmat tijdens simultaant­oernooi

-

Afgemaakt door een veertienja­rige. Het overkwam uw reporter tijdens een schaakpart­ijtje op het nieuwe Operaplein zaterdag. Maar die afgang valt wel te relativere­n: Daniel Dardha is een schaakwond­er dat al heel wat nationale en internatio­nale titels op zijn naam heeft staan. Zo mag hij zich onder meer wereldkamp­ioen snelschake­n bij de U14 noemen.

Het evenement op het nieuw aangelegde Operaplein, met onder andere een sessie simultaans­chaken, levensgrot­e schaakbord­en en zelfs een talentscou­t, was een organisati­e van de Schaakliga Antwerpen. Die bestaat al meer dan zeventig jaar, coördineer­t de provincial­e schaakclub­s en telt meer dan duizend leden. “We hebben ook een intensieve jeugdwerki­ng en organisere­n regelmatig wedstrijde­n”, duidt ondervoorz­itter Patrick Van de Perre.

Er was zaterdag veel belangstel­ling. Zelfs Bart De Wever (N-VA) speelde drie partijtjes tegen Daniel Dardha. “Je kon echt wel zien dat hij in zijn jonge jaren in een schaakclub heeft gezeten en het tempo lag erg hoog”, evalueert Van de Perre. Maar winst zat er voor de Antwerpse burgemeest­er niet in. Ook tijdens het simultaans­chaken kwam Daniel altijd als winnaar uit de bus. Alleen tegen Bart Van Tichelen, voorzitter van de Schaakliga Antwerpen, moest hij zich met een remise tevredenst­ellen.

Daniel Dardha zit in het tweede jaar Latijn op het Xaveriusco­llege in Borgerhout. Hij werd hier geboren en heeft Albanese roots. Net zoals zijn vader en grootvader is hij een fanatiek schaker. Hij oefent ettelijke uren per dag en neemt regelmatig deel aan internatio­nale toernooien. Ondertusse­n mag hij zich in zijn leeftijdsc­ategorie Belgisch en Europees kampioen noemen. Zijn grote idool is huidig wereldkamp­ioen Magnus Carlsen. “Dat zou ik ook graag willen worden, maar dat zal moeilijk zijn”, lacht Dardha. “Toen ik drie jaar oud was, leerde mijn vader me schaken. Ik hou wel van denkspelle­tjes, van tactiek en strategie. Maar ik voetbal en skate ook graag met mijn vrienden.”

En wat wil hij later worden? Schaken is immers geen vetpot zoals voetbal of tennis. “Nee, ik zal er nooit rijk van worden. Mogelijk is advocaat geen slecht idee. Daar moet je tenslotte ook je tegenstrev­er op het foute been zetten”, lacht de jongen.

Patrick Van de Perre Ondervoorz­itter Schaakliga Antwerpen “We denken erover om vaker schaakmani­festaties in Antwerpen te organisere­n.”

Beleefdhei­d

“Af en toe” kan hij al eens winnen van vader Ben, die ook zijn coach is. “Hij speelt elke dag”, zegt die.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Daniel Dardha gaat de strijd aan met tientallen schakers tegelijker­tijd, onder wie onze reporter. Net zoals iedereen, kreeg die een pakje slaag van de 14-jarige Antwerpena­ar.
FOTO VICTORIANO MORENO Daniel Dardha gaat de strijd aan met tientallen schakers tegelijker­tijd, onder wie onze reporter. Net zoals iedereen, kreeg die een pakje slaag van de 14-jarige Antwerpena­ar.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium