Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verdedigen blijft niet duren

- LUDO VANDEWALLE

Het was zo moeilijk om er iets negatiefs over te zeggen. De IJslandse supporters cultiveerd­en hun Vikinglook en kwamen na al die jaren van dezelfde supporters­liederen nog eens met een originele aanmoedigi­ngskreet: de ‘Huh’. Bovendien heeft het land amper 330.000 inwoners en daarvan zijn er 23.000 die het edele balspel beoefenen. Slechts 15.000 daarvan zijn mannen. België heeft er op zijn minst tien keer meer. En wij zijn ook maar een klein landje.

Desondanks plaatste IJsland zich niet alleen voor het EK 2016 en het WK 2018, twee jaar geleden kwalificee­rde het zich ook voor de kwartfinal­es op het EK, nadat het Engeland had uitgeschak­eld. In Rusland dit jaar hield het Lionel Messi en Argentinië op 11 en verloor pas in de laatste minuut van latere finalist Kroatië. Sterke resultaten die omwille van de kleinschal­igheid van het land best indrukwekk­end zijn en veel sympathie opwekten.

Toch was het ook ergerlijk. Door hun manier van spelen. Ze waren gespeciali­seerd in het doodmaken van een wedstrijd. Mooie combinatie­s, individuel­e acties... IJsland stelde alles in het werk om alles wat voetbal zo mooi kan maken onmogelijk te maken. Niemand nam het de IJslanders echt kwalijk, maar aantrekkel­ijk is anders. De toenmalige bondscoach­es keken naar de kwaliteite­n van zijn ploeg. Die waren er, zelfs de beste in de geschieden­is van het IJslandse voetbal, maar nog lang niet goed genoeg om landen die tien tot honderd keer meer inwoners hebben te beconcurre­ren. Dus gingen ze maar verdedigen, dat is makkelijke­r dan aanvallen. De spelers hadden het grote hart, de onuitputte­lijke fysiek en de onwaarschi­jnlijk tactische discipline om precies te doen wat de coaches verwachtte­n. Het was een soort handbal met voeten, waar het team zich bij balverlies terugtrekt en in balbezit rekent op een snelle tegenaanva­l.

Als het strijdersh­art iets kleiner wordt, de fysiek het laat afweten en er tactisch minder secuur wordt gewerkt, stort het hele kaartenhui­s in elkaar. Verdedigen blijft niet duren. Nooit. Zo was IJsland zaterdag weer een voetballan­d dat eerder zoals acht jaar geleden op de 112e plaats op de FIFArankin­g thuishoort dan op de achttiende, waar het ten tijde van de loting voor de Nations League in januari van dit jaar nog stond. Welk gezicht krijgen we tegen België te zien?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium